Hlavní obsah

Identifikován hormon, který by mohl pomoci léčit obezitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Britští vědci identifikovali hormon, jehož nedostatek u obézních lidí by mohl vysvětlovat, proč tito lidé nabrali váhu. Mohla by se tak otevřít určitá cesta k léčbě obezity. Oznamuje to americký časopis New England Journal of Medicine s datem 4. září.

Foto: Archiv CHS KING OF HELLULAND FEEL
Článek

Badatelé z Imperial College v Londýně zjistili, že obézní lidé mají proti normálu asi o třetinu méně hormonu PYY3-36, který má významnou roli při regulaci pocitu hladu.

Obézní dobrovolníci, jimž vědci podali dvě hodiny před jídlem nitrožilně dávku tohoto hormonu, zkonzumovali z nabídky na švédském stole proti normálu o 30 procent kalorií méně. U hubených dobrovolníků bylo toto číslo skoro stejné - 31 procent. Účinek trval ještě po 24 hodinách, kdy lidé z obézní skupiny zkonzumovali o 17 procent kalorií méně. Nebyly vypozorovány žádné vedlejší účinky.

Hormon se nestane magickým lékem proti obezitě

Agentura Reuters ale upozorňuje, že může trvat ještě dlouho, než se výsledky výzkumu projeví v praxi - nebyly prováděny dlouhodobé testy a hormon nelze brát ve formě pilulky, protože se v žaludku rychle rozkládá. Vědci by tudíž musili vyvinout nějakou jeho odolnější formu nebo jeho chemickou obdobu.

AP cituje Rudolpha Leibela, který se zabývá obezitou na Columbia University v New Yorku a který říká, že není pravděpodobné, že by se jen tento hormon mohl stát "magickou pilulkou" proti obezitě. Mohl by však prý být prospěšný v kombinaci s jinými léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám