Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce pro obě pohlaví? Muži by nebyli proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hormonální antikoncepce v současné době pro ženu představuje jeden ze způsobů ochrany před otěhotněním. Je dostupná v mnoha formách – jako tablety, podkožní implantáty, injekce či různá nitroděložní tělíska. Pro muže se nabízí použití kondomu. Co kdyby ale existovala podobná rozšířená hormonální antikoncepce i pro ně?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nedávný průzkum poodhalil, že 52 procent sexuálně aktivních heterosexuálních a bisexuálních mužů ve věku 18 až 44 let by vážně uvažovalo o užívání hormonální antikoncepce, pokud by byla k dispozici.

Studie byla provedena nedlouho poté, kdy na počátku roku přišel zlom ve vývoji „mužské“ antikoncepce, která „v podstatě zmrazí“ spermie na dobu až jedné hodiny. Terapie, která byla prováděna na myších, měla za cíl vytvořit sloučeninu, která by blokovala plodnost samců.

Vytvořená látka zjednodušeně dočasně deaktivuje pohyblivost spermií.

Vědci přišli s novou formou antikoncepce, má jednu obrovskou výhodu

Zdraví

„Náš inhibitor účinkoval během 30 minut až hodiny. Jedna dávka způsobila nehybnost spermií až na dvě a půl hodiny, s účinky přetrvávajícími v reprodukčním systému samic. Jednoduše řečeno – spermie z nich odebrané po oplodnění byly stále neschopné výkonu.

U samců byla pohlavní schopnost obnovena po cca třech hodinách. Během té doby bylo provedeno 52 pokusů o oplodnění, ani jeden nevyšel,“ uvedla k výzkumu vedoucí studie Melanie Balbachová.

Jak počátkem roku uvedl pro server Independent spoluautor studie Lonny Levin, odborníci již pracují na tom, aby byla uvedená látka vhodná k podání i u lidí.

Anketa

Co si myslíte o hormonální antikoncepci pro muže?
Je to skvělý nápad, určitě se uchytí.
83,7 %
Je to nesmysl, antikoncepce má být jen pro ženy.
10,8 %
Nemám na to žádný názor.
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Z britského výzkumu rovněž vyplynulo, že více než ¾ Britů souhlasí s tím, že by muži a ženy měli nést stejnou odpovědnost, co se týče užívání antikoncepce. Podle 60 procent mužů tak aktuálně přebírají mnohonásobně větší odpovědnost ženy.

Proč se nevyplácí sázet na přerušovaný sex

Vztahy a sex

Antikoncepce a neplodnost? Největší problém je v délce užívání

Děti

Může se vám hodit na Zboží.cz: Přípravky na prevenci těhotenství, Kondomy

Reklama

Výběr článků

Načítám