Hlavní obsah

Flirt, nebo zdvořilá konverzace? Mnozí lidé nepoznají rozdíl

Novinky, bok

Vyrazíte si večer do společnosti s přáteli, kteří s sebou přivedou i někoho neznámého. Onen dotyčný se s vámi začne bavit, lichotit, pozve vás třeba i na drink. Pochopíte jeho chování jako snahu o pouhou slušnou konverzaci, nebo jste si jistá, že s vámi flirtuje?

Foto: Profimedia.cz

Jak jste na tom vy? Dokážete spolehlivě poznat, když s vámi někdo flirtuje? Ilustrační foto

Článek

Flirtování a svádění patří k základním seznamovacím praktikám u mužů i žen. Bez nich by se některé páry jen těžko daly dohromady. Flirtování bylo, je a stále bude, ale otázkou je, jak to bude s jeho vlivem na utváření vztahů.

Jak se totiž ukázalo, současná generace není příliš „pohotová” a mnohé jasné signály flirtu buď mnozí jedinci vůbec nezaregistrují, nebo je mylně považují za akt slušnosti. A mnohem hůř jsou na tom ženy, jak cituje server Cleo.

V rámci studie odborníci z University of Kansas pod vedením J. Halla, vedoucího výzkumu, dali dohromady celkem 52 párů jedinců, kteří se dříve předtím nikdy neviděli. Každý pár měl konverzovat zhruba 12 minut, jako účel jim bylo sděleno, že mají u svého protějšku zjistit první dojmy, které na ně udělá.

Flirtování? Ani ne 

Po ukončení rozhovorů se jednotlivců zeptali, zda si myslí, že s nimi druhá osoba flirtovala. Zatímco 80 procent respondentů bylo správně schopno uvést, že s nimi protějšek neflirtoval, pouhých 18 % žen a 36 % mužů uvedlo správně, že s nimi měl protějšek snahu flirtovat.

„Někdy je těžké vidět náznaky flirtu. Hlavním důvodem může být fakt, že lidé dnes nedělají tak okaté činy, aby náhodou nebyli ztrapněni, kdyby to nevyšlo,” uvedl Hall.

„Flirtování má často mnoho společného s tím, když jen chceme být milí, a jelikož třeba ani flirt v tu dobu neočekáváme, neumíme ho rozpoznat,” dodal.

Ženy to mají jednodušší

Všeobecně je flirtování těžší pro muže. „Pokud nejsou dostatečně sebevědomí, anebo nechtějí vypadat vlezle, jediné, co mohu dělat, je být milí,” vysvětluje vztahová expertka Isiah McKimmieová. „Pokud se na vás tedy neustále dívá a má stále zájem se s vámi bavit, určitě mu jde o něco víc,” dodává.

Ženy mají podle ní flirtování o něco snazší než muži. K vyjádření zájmu jim mnohdy stačí úsměvy, oční kontakt nebo letmé doteky.

Způsoby flirtování

Jak je citováno v archivních materiálech University of Kansas, dá se rozpoznat celkem pět druhů flirtování - fyzické, tradiční, zdvořilé, upřímné a hravé.

Fyzický flirt se zaměřuje výhradně na projevy sexuální touhy vůči tomu druhému. V rámci takového flirtu funguje většinou velká sexuální chemie a na základě toho je poměrně rychle navázán i fyzický kontakt.

Tradiční flirt patří mezi klasiku, tedy když muž začne iniciativu jako první a žena je v pozici „čekatelky”. V návaznosti na tradiční flirt trvá jedincům déle, než se sblíží.

Zdvořilý flirt se podle popisu zaměřuje na slušné chování a komunikaci, která nemá sexuální podtext. Pokud v rámci zdvořilého flirtu narazíte na toho pravého, tu pravou, má takový vztah předpoklad úspěchu (často se to však nestává).

Upřímný flirt je založen na vzájemné komunikaci a citovém spojení mezi potenciálními partnery. Větší úspěšnost v takovém flirtu mívají ženy. Pokud z toho vyjde vztah, bývá emocionálně velmi silný.

Hravý flirt bývá většinou součástí nevázané zábavy a málokdy je spojován s vážnějšími úmysly, co se navázání vztahu týče. V tomto případě jde ze strany flirtujícího jedince většinou o posílení vlastního sebevědomí.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvíce se flirtuje v zaměstnání

Flirt je součástí života. Flirtuje se pohledem, gesty, slovy. Kdo tvrdí, že nikdy neflirtoval, zřejmě nemluví pravdu. Nebo o tom možná ani neví. Ačkoli se...

Výběr článků

Načítám