Hlavní obsah

Finští zubaři volají po "dani z bonbónů"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

S návrhem na opětovné zavedení zvláštní daně na cukrovinky přišli finští dentisté. Daň, která byla zrušena v roce 1998, by podle nich měla sloužit k úhradě zvýšených nákladů na zubní péči, které si vynucuje větší konzumace sladkostí.

Foto: Matěj Sládek

Zemědělské Družstvo

Článek

"Spotřeba cukrovinek ve Finsku v posledních letech velmi výrazně vzrostla, a to se odráží na stavu chrupu," citovala agentura AFP ředitele finského Sdružení dentistů Mattiho Poeyryho. Podle statistik jeho organizace činila spotřeba cukrovinek v roce 1995 průměrně 8,2 kilogramů na osobu ročně. V roce 2001 už to ale bylo 12,5 kilogramu.

Péče o chrup se prodražuje

Podle tradice mají děti v severských zemích konzumovat sladkosti jen jeden den v týdnu, a to v sobotu. Neustále však přibývá těch, kdo si je dopřávají od pondělí do neděle. Počet dvanáctiletých dětí bez jediného zubního kazu se sice udržel ve Finsku od roku 1985 do roku 2001 na stabilní úrovni. U dětí s výskytem zubních kazů se ale stav chrupu podstatně zhoršil, ať už co do hloubky kazů nebo četnosti jejich výskytu.

Toto zhoršení pak citelně prodražuje zubařskou péči o dětský chrup. Ta je ve Finsku bezplatná pro mládež do 18 let věku. Starším pacientům hradí pojišťovny jednu až dvě třetiny účtu za ošetření u zubaře, zbytek musejí Finové doplácet v hotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám