Hlavní obsah

Druhá míza potkává i ženy

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem druhá míza si snad každý automaticky spojuje s muži. Jenže tak zvané druhé mízy prožívají i ženy. V jejich podání ale vypadají většinou jinak.

Foto: Profimedia.cz

Možná přemýšlí, co udělá se svým životem.

Článek

Muži v určitých chvílích svého života dokážou pálit mosty a hledat své nové štěstí v mladších náručích. I ženy touží po změně. Většinou ale ta jejich touha souvisí s logickou změnou v životě. Vyplývá z toho, že děti, o které se staraly, už jsou větší, samostatnější a nepotřebují již tedy permanentní péči matky. Právě naopak. Ženy tak najednou mají pro sebe více času, a tedy i prostor pro uvědomění si svých potřeb a tužeb. Chtít se věnovat více sobě, je normální. Problém je, když to přeroste mez a skončí myšlenkami jen a jen na sebe.

To pak také, jako někteří z mužů, začnou razantně měnit svůj dosavadní život a vrhají se do víru toho nového. Opouštějí manžela a někdy jsou schopné opustit i děti. Chtějí si užívat svobody a dát prostor svým potřebám a touhám.

„Nutno podotknout, že mnohdy ženy tento svůj pocit obětování se pro rodinu mají oprávněně, ale bohužel je to jen proto, že si po porodu dětí neuvědomily, že péče o děti není vše, že je potřeba i nadále pracovat na sobě, na manželství, na svých koníčcích a relativní soběstačnosti. Kdyby tyto ženy žily částečně i pro sebe již brzy po porodu dětí, nepřekvapila by je tak náhle tzv. druhá míza a pocit, že na sebe zapomněly,“ vysvětlila před časem pro Novinky psycholožka Alexandra Hrouzková.

Druhá míza není pravidlem

„Pokud je žena normální, pak většinou stárne kontinuálně. O své děti se stará, i když dospívají a ani ve dvaceti jí nepřipadají dostatečně velké, aby je opustila. A to, že některé ženy mají mladší muže, je většinou z toho důvodu, že nějakým způsobem přišly o manžela. Není to program,“ míní psycholožka Alice Vondrová.

Že by však druhá míza čekala na každého muže a každou ženu není pravda. Většinou sedne na toho, kdo není spokojen se svým životem. Jen by bylo dobré si vždy uvědomit, že rodina ani manželství nejsou překážkou k tomu, aby se žena cítila dobře a spokojeně. Přesto je velký rozdíl mezi tzv. druhou mízou mužů a žen. Muži totiž ve většině případů odcházejí za vidinou omlazení formou života po boku mladší ženy. Konce mnohdy bývají tragikomické. U žen je ale nový partner velmi často důsledkem její přeměny a ne pouze její příčinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám