Hlavní obsah

Drbny v akci aneb Co ženy pohání k pomlouvání druhých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drby jsou nedílnou součástí společnosti. Až na pár výjimek snad každý člověk někdy nejen vyslechl nějakou „pikantnost“ ze života jiných, ale možná se i na nějakém drbu sám podílel. A není ani žádným tajemstvím, že drby jsou často doménou žen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To, že je pomlouvání ve společnosti poměrně běžným jevem, není nic objevného. Vědci se ale chtěli dozvědět více podrobností, které za tím stojí. A zjistili, že ženy, které se v drbech doslova vyžívají, jsou často poháněny hlavně žárlivostí a nízkým sebevědomím.

V rámci výzkumu oslovili 190 žen ve věku 23 až 35 let, které nejprve požádali, aby ohodnotily svou vlastní fyzickou přitažlivost a sebevědomí. Poté jim odborníci předložili obrázky žen (každé jeden), které spadaly do kategorie velmi přitažlivé, nebo naopak velmi málo přitažlivé.

Účastnice si měly následně představit samy sebe ve skupině lidí, ve které byl i jejich „vysněný“ muž a uvedená žena na obrázku, která se chce s mužem sblížit. Také měly ohodnotit sdílení této informace v rámci sociálního kontextu jiným lidem.

Je více než pravděpodobné, že by účastnice danou ženu pomlouvaly nejvíce u svých nejbližších přátel než u cizích lidí. O to víc, pokud byla atraktivní, což zvyšovalo i pravděpodobnost žárlení a také poměrně nepřekvapivě větší ochotu ji pomlouvat před druhými.

Anketa

Pomluvili jste někdy někoho, jen kvůli vlastnímu prospěchu?
Ano, dokonce několikrát
22,4 %
Ano, jednou
3,5 %
Ne a nechci se k tomu snižovat
74,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 767 čtenářů.

„Tento výzkum měl odhalit, zda a jak mladé ženy využívají sílu pomluv k získání výhody pro sebe ve chvílích, kdy čelí potenciálním fyzicky atraktivním konkurentkám,“ uvádějí autoři studie.

„Naše výsledky naznačují, že když ženy čelí fyzicky atraktivním konkurentkám, zažívají vyšší míru romantické žárlivosti a je pravděpodobnější, že budou svým přátelům o těchto ženách předávat více negativních informací, které by mohly poškodit sexuální reputaci konkurentek. Ženy s nízkým sebevědomím pak žárlí o to více a o to více i pomlouvají,“ uvádí Daily Mail.

Pomlouvají muži stejně jako ženy?

Jak ukázala studie provedená na Ariel Univerzity v Izraeli, ne všichni muži jsou gentlemani, jak bychom si mysleli. I oni využívají pomluvy, podle vědců „ve stejném množství jako ženy“.

Zatímco u žen jsou ale pomluvy často nástrojem nefyzické soutěživosti, mužům pomáhají ve velké většině budovat a zvyšovat jejich sebevědomí.

Kamarádíte s kolegy? Jen opatrně

Vztahy a sex

Drby mohou pomoci k úspěchu, ale i oslabit špatné lidi, včetně šéfů

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám