Hlavní obsah

Do Milostína míří milostná pošta

Právo, Eva Havelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILOSTÍN

Obyvatelé malé středočeské vesničky by si jen těžko ještě před čtyřmi roky pomysleli, že Milostín na Rakovnicku bude znát celá republika. V současnosti totiž na tamní poštu míří již třetím rokem u příležitosti svatého Valentýna tisíce dopisů a pohlednic, jejichž odesílatelé chtějí na psaní pro své blízké originální valentinské razítko.

Foto: archiv Svah Zlín

Ve Zlíně bude nová školka s prvky Montessori pedagogiky.

Článek

"Vedení České pošty vybralo náš úřad na vydávání příležitostného razítka právě pro název obce Milostín - milostný, zamilovaný. Žádné výhody nám to nepřineslo, jen práci, ale i radost," říká poštmistrová milostínské pošty Štěpánka Dubinová.

"Loni jsem orazítkovala na tři a půl tisíce dopisů a pohlednic. Letos jich za dva dny přišlo zatím pět set, takže celkový počet bude zhruba stejný jako loni. Razítkuji naposledy v pátek 13. února. V úterý jsem si práci musela vzít i domů. Už mám z toho otlačené dlaně," směje se.

Z domova i ciziny

Dopisy přicházejí nejen z celé republiky, ale i z daleké ciziny. "Letos byl nejvzdálenější ze Spojených států a přeposlali jsme ho po naší republice," pokračuje pošmistrová z Milostína.

".Loni jsme posílali valentýnské razítko do Číny, Kanady, Německa i Spojených států. Také telefon v těchto dnech neustále zvoní. Lidé se ptají, jak získat naše razítko. Volají ale i filatelisté, kteří o ně mají zájem," popisovala kolotoč před svátkem zamilovaných poštmistrová, která sama bývá adresátem nejednoho dopisu.

Razítko má obměnu

Po dvou letech změnilo valentýnské razítko svou tvář. "Loni na něm byly dvě postavičky a uprostřed srdíčko. Letos jsou na razítku dvě propletená srdíčka a nad nimi nápis sv. Valentýn. Pod srdíčky datum a slovo Milostín. To letošní se mi líbí víc," podotkla Štěpánka Dubinová.

Valentýnská příloha

Podle poštmistrové posílají valentýnské razítko hlavně starší občané. "Poznám to i podle písma. Posílají ho svým dětem, vnoučkům, příbuzným. Mladí o svátek příliš nestojí a hodně jich ho nedrží. Snad je to tím, že je to svátek americký," zamyslela se poštmistrová. 

Reklama

Související články

Leoš Mareš chystá na Valentýna překvapení

Populární moderátor a zpěvák Leoš Mareš a jeho přítelkyně Monika Poslušná slaví svátek zamilovaných každoročně a s oblibou. Valentýna považují za jeden...

Jan Rosák ignoruje Valentýna

Populárnímu moderátorovi Janu Rosákovi nepřirostly oslavy Valentýna k srdci a svátek zamilovaných mu připadá naprosto zbytečný, stejně jako kdysi Děda Mráz....

Ivan Langer čeká na Valentýna překvapení

Místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer si oblíbil svátek zamilovaných, každoročně ho slaví a vždy pro svou manželku Markétu pečlivě vybírá vhodný dar,...

Výběr článků

Načítám