Hlavní obsah

Devatenáct let s darovaným srdcem

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Už devatenáct let jsem po transplantaci srdce. Žiji s darovaným srdíčkem a jsem vděčný za každý den," řekl Právu ve čtvrtek 67letý učitel z Jihlavy Rudolf Sekava, který se ten den zúčastnil setkání pacientů s transplantovaným srdíčkem v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Foto: Miloš Strnad, MuMB

Pohled do výstavy

Článek

"Každoročně od té doby slavím dvoje narozeniny. Ty první, kdy jsem se skutečně narodil, mám v květnu. A ty druhé 23. října, kdy v roce 1984 mi bylo srdíčko transplantováno. Tehdy už moje vlastní srdce nemohlo. Měl jsem před sebou pár měsíců života. Transplantace byla jediným řešením...Vidíte, díky dárci a lékařům žiji dodnes a ještě učím na Obchodní akademii v Jihlavě," říká pan Sekava.

"Byla to tehdy dost riskantní operace. Neměli jsme velké zkušenosti," řekl Právu profesor Vladimír Kočandrle, který tehdy panu Sekavovi srdíčko transplantoval. "Byl třetí v republice a my jsme mu podrobně vysvětlili, co ho čeká. Ve světě transplantovaní lidé umírali a nevěděli jsme, zda zákrok se povede," vzpomíná profesor Kočandrle.

Dodává, že když poprvé v ČR transplantoval srdce, to bylo v r. 1983, tehdejší ministr zdravotnictví mu Jaroslav Prokopec mu řekl, že jestli pacient zemře, bude ho to stát hlavu. "Tím prvním byl pan Divina z Ostravy a zemřel loni. Moje hlava zůstala a já mohl transplantovat dál," vzpomíná profesor Kočandrle.

IKEM už za pěti stovkou 

IKEM už má za sebou 500 transplantací srdíček. Většinou je dostávali lidé ve věku od 40 do 60 let a byla jim transplantována srdíčka zemřelých dárců ve věku od 20 do 24 let. Z pěti set transplantovaných 199 již zemřelo a 301 žije. V IKEMu se jich ve čtvrtek sešlo 124. Každý dostal žluté tričko s číslem, které odpovídá pořadí transplantace. Pořadatelé chtějí požádat o zápis do Guinessovy knihy rekordů, protože ještě nikdy se tolik lidí s transplantovaným srdcem nesešlo na jednom místě.

"Neštěstí těch, co zemřeli a darovali nám srdíčko, se vlastně stalo naším štěstím. Nikdy jim to nemůžeme zapomenout a proto já když jdu dnes na hřbitov, vždycky zapálím o jednu svíčku navíc," říká pan Sekava. "Až po letech jsem se dozvěděl, že v mém případě byla dárkyní srdíčka mladá žena, která tragicky zahynula," dodal pan Sekava.

Orgány nechce dát jen 14 lidí

Šéf transplantační medicíny IKEMu prof. Jan Pirk, který většinu z pěti set zákroků provedl, dodal, že pacientům je dnes věnována maximální péče. "Samotná operace stojí 140 000 korun. Pooperační péče dalších 180 000 a první rok péče o pacienta vyjde na 900 000 korun," řekl Pirk. Dodal, že v současné době Česká republika se počtem šesti transplantací srdce na milión obyvatel řadí na osmé až desáté místo na světě. "Mohli bychom jich dělat ještě víc, ale je trvalý nedostatek dárců. To není jen problém Česka, ale celého světa," řekl Pirk a dodal, že v ČR nyní na transplantaci srdíčka čeká 62 pacientů a dalších asi 840 na ledviny, játra, plíce, slinivku.

Český právní řád předpokládá souhlas s odběrem orgánu, pokud se zemřelý za svého života nevyjádřil jinak. Ministryně zdravotnictví Marie Součková na setkání řekla, že se připravuje i registr odmítačů orgánů. Ministerstvo zatím registruje čtrnáct lidí, kteří se rozhodli nedarovat svůj orgán po smrti.

Výběr článků

Načítám