Hlavní obsah

Debatám o penězích se mnohé páry ze strachu vyhýbají

Jeden ze sedmi britských párů nad 40 let, to znamená přes čtyři milióny lidí, přiznal, že nikdy s partnerem či partnerkou neprobírali své finanční záležitosti. K tomuto zjištění dospěl výzkum pojišťovací skupiny Prudential.

Foto: Profimedia.cz

Finance jsou častou příčinou hádek mezi partnery.

Článek

Podle studie tkví základní problém zejména ve strachu, že se partneři budou cítit při rozhovoru o penězích a všem, co s tím souvisí, nepříjemně, jak uvádí Daily Telegraph. 15 % dotázaných odpovědělo, že nejošemetnějším tématem je pro ně debata o penězích v hotovosti a také o finančním plánování.

Dalším důvodem, proč lidé trpí obavami mluvit o penězích, je snaha vyhnout se zbytečným hádkám, které by mohly nastat. S čímž souvisí další zjištění průzkumu, tedy že právě peníze jsou třetí nejčastější příčinou rozporů mezi partnery. Přičemž jeden ze čtyř párů tvrdí, že od hádek týkajících se financí se dostanou až k tématům, jako je práce, politika nebo náboženství, a pohádají se ještě víc. Mezi další příčiny hádek patří domácí práce nebo rozdílné názory na výchovu dětí.

Průzkum zjistil, že když už některé páry hovoří o finanční situaci, snáz se jim spolu probírají krátkodobé investice jako například běžné denní výdaje, účty za domácnost, nákupy nebo zájmy dětí.

Dlouhodobé finanční záležitosti řeší jen 20 % párů 

Naopak se snaží vyhnout tématům, jako jsou dlouhodobé finanční záležitosti, větší investice nebo finance v důchodu. „Peníze a vše s nimi spojené může být těžké téma, kterému se lidé rádi vyhýbají, i když mají bezproblémový vztah, natož když komunikace nefunguje přesně tak, jak by měla fungovat,“ říká Vince Smith-Hughes, specialista na důchodové pojištění z Prudentialu.

„Hodně párů spolu vůbec neřeší, jak to bude s penězi v budoucnu, což není v dnešní době ideální řešení,“ dodává Smith-Hughes. Diskuse týkající se dlouhodobého finančního plánování, zahrnující například přemýšlení o penězích v důchodu, proběhne jen u pětiny párů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na věčně nespokojeného partnera

Zavděčit se některým lidem je téměř nemožné. O to horší stav se jedná, když jde o vašeho partnera. V podstatě ať uděláte, co uděláte, spokojenosti protějšku se...

Jak poznat, že je partner připravený na svatbu

Máte několikaletý relativně spokojený vztah, myslíte si, že jste potkala muže svého života, toho pravého. Postupem času začnete přemýšlet o tom, že by nebylo...

Výběr článků

Načítám