Hlavní obsah

Co se dá považovat za nevěru aneb Jak to vidí odborníci

Novinky, bok

Nevěra je nechtěná součást mnohých vztahů. Pokud si ale někdo myslí, že zahrnuje výhradně sex s jinou osobou, je podle odborníků na omylu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pro někoho může být nevěra i pouhé esemeskování s jiným člověkem,” vysvětluje hned na začátek vztahová koučka Madeleine Masonová.

„Jelikož mají lidé různé hranice, může být pro někoho i flirtování v pořádku, zatímco druhý ho bere jako emocionální nevěru,” uvedla pro server Independent. Definice nevěry tak může být pár od páru jiná.

Podle vztahových odborníků existuje pět základních druhů.

Fyzická nevěra

Fyzická intimita s jiným člověkem než stálým partnerem je běžně považována za nevěru. I tady ovšem existuje jakási šedá zóna, která může zahrnovat vše od polibků až po pohlavní styk. Co z toho bude člověk považovat za nevěru, záleží na něm a jeho partnerovi, vysvětluje odbornice Jo Barnettová.

Sexuální fantazie o jiném člověku

Fantazírování o člověku, který nám přijde atraktivní, je zcela normální. Bez ohledu na to, zda jsme ve vztahu, či nikoli, vysvětluje vztahový terapeut Max Lundquist. Ovšem do chvíle, kdy takové snění začne být nebezpečné nebo povede k neupřímnému chování, dodává.

Milostné city k někomu jinému

Pokud chováte milostné city i k někomu jinému než partnerovi, dá se to označit za tzv. emoční nevěru. „V tu chvíli se objevuje jistý nádech neloajálnosti vůči partnerovi,” vysvětluje Barnettová.

Ačkoli není reálně žádný zločin chovat city k někomu jinému, neexistuje ani u odborníků jednotný názor na to, zda je to opravdu nevěra. Někteří tvrdí, že ano, protože má dotyčný jistá tajemství, která nesdílí s partnerem. Podle jiných ale jakékoli pocity, které zůstávají pouze v hlavě, nevěrou rozhodně nejsou.

Skryté výdaje 

Ano, i tajné utrácení za věci, o kterých nemá partner často vědět, se dá považovat za jistou formu nevěry, tvrdí Lundquist. Obvykle se takové tvrzení dostává na pořad dne ve chvíli, kdy nadměrné výdaje ohrožují oba partnery.

Tajná aktivita na sociálních sítích 

Podle Dany Weiserové, profesorky na Texas Tech University v USA, se dá za nevěru považovat i skrývaná aktivita na sociálních sítích, která se navíc v poslední době stává stále častější záležitostí.

Podle profesorky má dvě formy. První je čistě sexuální, často zahrnuje komentování a hodnocení příspěvků bývalého partnera nebo flirtování na různých online seznamkách.

Druhá může být podle Lundquista označena jako upřednostňování telefonu před partnerem. Dotyčný jednoduše tráví více času s telefonem v ruce než reálně s partnerem. Podle některých by takové chování ale bylo považováno za nevěru až ve chvíli, kdy by zahrnovalo například sexting nebo neúměrně dlouhou dobu trávenou intimní konverzací s někým jiným.

Jedno je ale jisté. Nadměrný čas trávený na sociálních sítích může zvyšovat celkovou nejistotu ve vztahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám