Hlavní obsah

Co dělá dům skutečným domovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se vám také stalo, že jste při hledání nového bytu přešli práh a okamžitě věděli, že právě tady chcete žít. Abyste se někde opravdu cítili jako doma, nezávisí na tom, zda dům nebo byt vlastníte, či se jedná o pronájem, ale jaké pocity zde máte.

Foto: Profimedia.cz

Abyste se ve svém bytě cítili opravdu dobře, potřebujete zde žít s lidmi, které máte rádi

Článek

Uvnitř každého domu existují určité dynamické prvky, které určují pohodu jeho obyvatel a jejich vazbu na toto prostředí. Nejde přitom o to, jak moc luxusní je uvnitř vybavení.

Jak ukázal výzkum amerických vědců, za domov většina lidí považuje místo, kde se cítí v bezpečí a zároveň svobodně. Mohou zde být plně sami sebou, a nemusí tedy vůbec nic předstírat.

Jaké další faktory tvoří domov domovem?

1. Splňuje všechny představy

Podle sociální psycholožky Hazel Rose Markusové se cítíme doma tam, kde si sami sebe dokážeme představit v nejrůznějších rolích a být tím, kým chceme být. Umíme si představit, že zde odpočíváme, pracujeme, trávíme čas s rodinou a přáteli.

2. Pokryje všechny potřeby

Život v nezdravém domě s velkým hlukem z okolního prostředí, ve kterém není téměř žádné přirozené světlo, dost často vytváří neklid a neštěstí.

Osobní spokojenost versus rodinné štěstí aneb Co je v životě důležité

Vztahy a sex

Naopak nemovitost na klidném místě, s dostatkem světla a vzdušnosti v lidech probouzí pozitivní pocity.

Aby se každý cítil ve svém bytě jako doma, potřebuje, aby splnil všechny jeho potřeby. Jedině tak se sem na konci dne budete chtít vracet a zůstávat zde.

3. Připomíná místo, kde jste byli kdysi šťastní

Velmi dobře se můžete cítit i v bytě, který vám bude připomínat místo, kde jste v minulosti byli šťastní. Všichni totiž máme určitou vazbu na minulé domovy. A je jedno, zda vám je připomínají barvy zdí, výhled z okna, nebo vůně prostředí.

„Možná rádi vzpomínáte na dům babičky nebo chalupu, kam jste jezdili na prázdniny, ať už je to jakkoli, někdy stačí opravdu malý detail, který vám umožní prožít stejný pocit jako tam, kde jste to měli rádi,“ upozorňuje psycholožka Valeria Sabaterová.

4. Osobní věci

Klíčové jsou i osobní věci, protože i neživé předměty vytváří to, kým jste. Zanechávají na daném místě váš otisk.

Tím, že si byt vyzdobíte podle vlastního vkusu a stylu, stane se odrazem vaší identity. I to je důvod, proč mají lidé potřebu na stěny vyvěsit obrazy a fotografie, knihovnu naplnit knihami a každou místnost vybavit nábytkem, který je definuje.

5. Lidé, kteří v něm bydlí

Abyste se ve svém bytě cítili opravdu dobře, potřebujete zde žít s lidmi, které máte rádi. To, co dává domovu emocionální otisk, nejste jen vy, ale i vaše rodina, přátelé, a dokonce i domácí mazlíčci.

Pokud jste s těmi, s nimiž je vám dobře, můžete se kdekoli cítit jako v luxusním paláci. V každém domově jsou to jen a jen vaše emoce, které malují stěny a vytvářejí pohodu. Díky tomu se ve svém bytě skutečně budete cítit jako doma.

Užívejte si život takový, jaký je. Nesnažte se být perfektní

Vztahy a sex

Rizika předstíraného štěstí aneb Když je úsměv často falešný

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám