Hlavní obsah

Chytré spodní prádlo může zachránit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Není vyloučeno, že vás od infarktu jednou zachrání vlastní podprsenka nebo pásek kalhot. Nizozemští vědci totiž vymysleli speciální textilní vlákna, schopná snímat údaje o srdečním rytmu či krevním tlaku a pomocí bezdrátového napojení na počítač také zavolat včas pomoc.

Foto: Jiří Cysař

Smíchovská náplavka

Článek

Biomedikální vlákna firmy Philips jsou schopna pomocí elektrod snímat údaje z těla a v případě, že bude člověk zrovna cvičit, hodnoty přepočtou s ohledem na zátěž. Na dobu, než budou lidé moci zdravotní dohled v podobě podprsenek, slipů či pásků běžně nosit, si budeme muset ale ještě počkat.

Koen Joosse z výzkumného týmu Firmy Philips sdělil, že je nyní třeba prádlo vyzkoušet na větším počtu lidí a získat evropskou licenci k výrobě. "Tímto směrem se ubírá víc podniků, protože se lidé stále víc zajímají o zdravotní prevenci," řekl.

"Vlákna zkontrolují činnost například srdce, krevní tlak. Výhodou metody je také skutečnost, že se vše bude moci bez problémů vyprat," dodal s tím, že si přístroj bude pamatovat naměřené údaje tři měsíce. Bude-li nějaká činnost výrazně rozdílná od normálu, signál zapojí alarm v domě nebo automaticky vytočí nezbytné číslo v mobilním telefonu.

Philips také slibuje, že budou výrobky z biomedikálních vláken stejně pohodlné jako všechny ostatní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám