Hlavní obsah

Chcete změnit partnerovo chování? Děláte velkou chybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hledání partnera se snažíme najít podvědomě někoho, kdo nám bude co nejvíc „vyhovovat“. I ten nejlepší protějšek ale jistě bude mít nějaké své chyby, které možná budeme mít snahu postupně změnit. Jenže to je chyba, kterou není radno dělat.

Foto: Profimedia.cz

Změnit podstatu a chování člověka je zajímavá představa, ovšem dost nereálná.

Článek

V každém vztahu se dříve či později objeví nějaké nesrovnalosti, které bude třeba řešit. Jenže místo hledání možných chyb prvotně u sebe se mnozí lidé snaží hledat chyby v partnerovi a jeho chování či přístupu. A místo řešení daného problému chtějí „řešit či opravit“ partnera.

Jenže takové chování dříve či později zcela změní dynamiku vztahu, což je nežádoucí. „Zkoušet někoho změnit je pro intimní vztah smrtící,“ uvádí pro server Yourtango psycholožka a autorka řady knih Lisa Firestoneová z americké Kalifornie.

To ovšem není jediný důvod, proč snaha o změnu partnera není rozhodně dobrý nápad.

Pět varovných příznaků, že vztah selhává

Vztahy a sex

Nezmění se

Můžete se snažit sebevíc, žádná velká změna se ale nikdy nepovede. Jen láska nestačí ke změně základní povahy a výchovy člověka.

To, co vám dříve nevadilo, a nyní se z toho stává velký problém, bude vždy stejné. Jen vaše nespokojenost s určitými rysy povede časem k útlumu pozitivních pocitů.

Místo opravy partnera zkuste zlepšit svůj život

Mnoho lidí podle odbornice zůstává v nefunkčních vztazích ve snaze změnit partnera a dosáhnout tak svého.

Podle odborníka na vztahy a jejich závislosti Rosse Rosenberga je tento vzorec chování více než běžný. Takový vztah podle něj vyžaduje dva protikladné, ale zřetelně vyvážené partnery – potěšitele/udržovače (spoluzávislý) a příjemce/ovládajícího (narcista).

Nebezpečí, jež v sobě ukrývá vztah se skrytým narcistou

Vztahy a sex

Z toho ale nic dobrého nevzejde, proto je lepší se zaměřit na sebe a zlepšení svého vlastního života.

Snaha o změnu potlačuje skutečné problémy

Snaha o změnu partnera je důsledkem nějakého problému. Zkuste se tedy zaměřit na něj. Zeptejte se sami sebe, čeho skutečně chcete dosáhnout a tím se řiďte.

Překážka v komunikaci a klíčových otázkách vztahu

Místo změny partnera se ujistěte, že budete vždy vstřícní ohledně svých obav a budete umět vyjadřovat své myšlenky, pocity a přání uctivým způsobem. „Hra na vinu“ kvůli partnerovým nelibým vlastnostem nic neřeší, raději se zkuste zaměřit na svou roli v celém procesu.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex

Ničí schopnost odpouštět

Umět někomu odpustit je zásadní krok, jak jít ve vztahu dál. Samozřejmě je to za některých okolností náročnější, ale vždy myslete na to, že jste s partnerem jeden tým. Místo jeho obviňování zkuste pochopit, že možná dělá to nejlepší, co může, a snažte se být chápavější.

Chybí vůle

Když nejste schopni uznat svůj díl konání ve vztahu a snažíte se místo toho změnit toho druhého, chybí vám vůle převzít zodpovědnost. Ta je ovšem ve vztahu velmi důležitá.

Protože právě tato schopnost může podle psychologů Julie a Johna Gottmanových zcela změnit dynamiku vztahu ku prospěchu obou.

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Vztahy a sex

„Reakce jedné osoby doslova změní mozkové vlny druhé osoby. Když je to vhodné, omluvte se. To posílí city protějšku a oběma vám to dovolí pokračovat dál.“

Může to znamenat konec

Ve velmi úspěšné knize s názvem Proč manželství uspějí nebo selžou John Gottman tvrdí, že kritika partnera je jednou z hlavních příčin rozvodu. Je trochu jiná než kritika obecná nebo vyjádření stížnosti. Zatímco dvě poslední se týkají konkrétních problémů, kritika partnera je cílena přímo na jeho osobu. Tím ničíte podstatu a charakter člověka, kterého milujete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám