Hlavní obsah

Čeho všeho jsou muži schopní, když si nevěří

Stále více mužů podléhá mediálnímu tlaku a neustále řeší, zda jsou dostatečně mužní, a jakmile začnou mít o sobě pochybnosti, velmi významně se to odráží na jejich chování. V touze po zamaskování svých slabostí se často chovají jako mistři světa, všem dávají na odiv svou sílu a přitom zkreslují základní parametry, jako kolik měří, jací jsou samci a jaké jsou jejich sexuální zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

Nedůvěra ve své vlastní mužství přivádí mnohé muže k velkým či silným vozům.

Článek

Psychologové ze státu Washington provedli několik experimentů s muži. V jednom je nechali podstoupit test svalové síly a záměrně jim tvrdili, že v tomto testu vyšli jako slabí jedinci. I když to nebyla pravda, muže to vyvedlo z míry a začali se chovat jako „chvastouni“.

V dotaznících si pak přidávali centimetry výšky, nadsazovali počet sexuálních partnerek a také se hodnotili jako agresivnější a atletičtější než průměrní muži. Své mužství pak také doháněli velkými a silnými auty, zdůrazňováním sportovních aktivit či velmi agresivním fanděním fotbalu.

Muži, kteří se v testu svalové síly dozvěděli, že jsou velmi silní, se přehánění vůbec nedopouštěli. Uváděli správnou výšku, průměrný počet partnerek a mezi koníčky směle přiznali oblibu ve vaření, fotografování apod.

„Víme dávno, že být vnímán jako velmi maskulinní jedinec je pro spoustu mužů nesmírně důležité. Když tedy mužům zasadíte ránu do jejich konceptu mužství a řeknete jim, že nejsou takoví chlapi, jak se tváří, okamžitě začnou přehánět ve svých charakteristikách, které stereotypně definují mužnost. Přidávají si centimetry na výšku, počet partnerek apod.,“ tvrdí autor výzkumu docent Sapna Cheryan z University of Washington.

Foto: Profimedia.cz

I za posilováním může stát nedostatek sebedůvěry.

Nesebevědomého muže pozná každý snadno

Je to přesně ten muž, který se chová jako alfa samec a neustále se chlubí tím, jak je silný, jaké má svaly, jak je atraktivní pro ženy, chlubí se svým vozem a dalšími povrchními atributy.

Francouzští vědci z Grenoblu zjistili, že ne vždy je tzv. předvádění mužnosti motivováno jen slabým sebevědomím muže. Kupříkladu o mužské posedlosti velmi ostrými jídly se soudilo, že je právě oním chvástáním se mužů, když se chtějí projevit jako silní a agresivní jedinci.

Jenže fyziologové z Grenoblu zjistili, že velmi pálivé jídlo s extrémní koncentrací chilli mají rádi muži, kteří mají více testosteronu v krvi, a jsou tedy skutečně mužnější, agresivnější a sexuálně aktivnější. Testy na laboratorních zvířatech pak prokázaly, že kapsaicin (pálivá látka z chilli) zvyšuje produkci testosteronu v krvi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám