Hlavní obsah

Bulhaři si za rozvody budou muset připlatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Bulharsko patří k zemím, kde neustále přibývá rozvodů. Letos tamní úředníci přišli na nápad, jak rozpadu manželství zabránit. Jednoduše zvýšili poplatky, které se běžně za rozvodové řízení hradí.

Foto: MDZ

Roční předplatné se každoročně osvědčuje i jako zajímavý dárek pod stromeček.

Článek

Bulhaři si v budoucnu asi pořádně rozmyslí, zda z nefungujícího manželského svazku vůbec vycouvají. Rozvody totiž výrazně podražily z původních deseti na osmdesát dolarů (přibližně 2 160 korun). Obyvatelé Bulharska tak musí sahat hodně hluboko do kapsy, neboť tato částka pro ně představuje poměrně velký obnos.

Chudší lidé budou odkázáni na život bez lásky

Nové nařízení je v platnosti teprve krátce a jeho kýžené výsledky se již dostavily. Počet rozvodů se údajně snížil o celých dvacet procent, uvedl kanadský deník Matinternet.

Mluvčí bulharského ministerstva spravedlnosti spokojeně uvedl, že jedna ze čtyř žádostí o rozvod byla následně stažena v závislosti na výši rozvodového poplatku.

Ne všichni se však radují. Nový zákon totiž nejvíce postihuje osoby z nižších sociálních vrstev. Podle advokáta Marina Markowskiho chudší manželé zůstanou uvězněni v nešťastných svazcích bez lásky, zatímco bohatí se i nadále budou moci rozvádět podle libosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám