Hlavní obsah

Britský naháč i přes obtíže došel do cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Stephen Gough (44), který se vydal na cestu Velkou Británií, aby propagoval nudizmus, se na své pouti setkal s překážkami. Nadávali mu spoluobčané, několikrát ho zatkla policie a jednou to už vypadalo, že do cíle vůbec nedojde. Přes četná úskalí však ve čtvrtek se slávou na severu Skotska, kde ho čekal potlesk místních obyvatel, svou misi zdárně zakončil.

Foto: Jana Hessová, NPÚ
Článek

Gough zahájil osvětový pochod dlouhý 1 400 kilometrů v polovině minulého roku na jihozápadě Anglie. Na cestu se vydal jen v kloboučku, ponožkách, botách, s hodinkami na ruce a s ruksakem na zádech.

Pouť trvající sedm měsíců se protáhla zejména kvůli několika pobytům na policejních stanicích a soudním přelíčením. Kromě toho rovněž strávil dva měsíce za mřížemi za narušování veřejného pořádku.

V osvětě hodlá pokračovat

"Musím si rozmyslet, co podniknu dál," prohlásil naháč, když dorazil do cíle, a vyjádřil naději, že jeho protestní kampaň přispěje k uklidnění euforie vůči nahotě.

Začátkem ledna, když stál naposledy před soudem, se oháněl nezvratným právem jedince na svobodný projev, jak to zaručuje norma o lidských právech. "Žádný zákon neříká, že nikdo smí nebo nesmí chodit bez šatů," argumentoval tehdy oděn pouze do červeného vězeňského prostěradla přepásaného policejním opaskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Pouť britského naháče skončila

Nahota je přirozená a všichni to musí pochopit. To si pravděpodobně řekl nudista Stephen Gough a v botách, ponožkách a s batohem na zádech loni vyrazil...

Výběr článků

Načítám