Hlavní obsah

Británie zažila první svatební obřad homosexuálního páru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BELFAST

Dvě ženy, Shannon Sicklesová a Grainne Closeová, jsou prvním homosexuálním párem ve Velké Británii, který mohl legálně uzavřít sňatek. Manželský slib v pondělí dopoledne složily na radnici v Belfastu v Severním Irsku za velkého mediálního zájmu. Kulisu svatebního obřadu však tvořili i demonstranti, kteří volají po zachování tradiční rodiny.

Článek

Odborníci očekávají, že svatebních obřadů homosexuálních párů bude rychle přibývat. Zatím bylo na nejrůznějších místech Británie nahlášeno celkem 1200 sňatků. Jen v Brightonu očekávají 198 svateb do konce letošního roku. V prvních měsících roku 2006 se tam uskuteční zhruba 500 obřadů, což je nejvíce v celé zemi. Obrovský zájem hlásí i další města - Londýn, Manchester, Brimingham, Newcastle a Edinburgh.

Proti sňatkům homosexuálů však stojí i početné řady odpůrců. Jedním z nich je i presbytariánský kněz David McIlveen. "Bible popsala manželství jako vztah mezi mužem a ženou za účelem zplození potomka," řekl.

Šestiprocentní menšina

Maria Quirey z právnické kanceláře, která poskytuje služby zejména lesbičkám, však upozorňuje, že slovo menšina je v případě homosexuálů mírně zavádějící. Jde totiž o velmi početnou menšinou. "Jde celkem o šest procent britské populace. Jen v Severním Irsku mluvíme o 100 000 lidech," uvedla.

Uzavírání svazků homosexuálních párů začal umožňovat nový zákon, který dává dvojicím stejného pohlaví téměř stejná práva a povinnosti jako heterosexuálním manželům s výjimkou adopcí dětí.

Nejsledovanější událostí bude bezpochyby sňatek legendy populární hudby Eltona Johna a jeho přítele Davida Furnishe, který se uskuteční ve středu.

Reklama

Související články

Elton John za svatbu utratí milióny

Světoznámý zpěvák Elton John (58) se loučí se svobodou opravdu velkolepě. Do manželství chce ve středu vstoupit se svým dlouholetým přítelem Davidem Furnishem...

Výběr článků

Načítám