Hlavní obsah

Bolestivý pohlavní styk

Novinky, Kateřina Hollá; www.sexualne.cz

Velké procento žen se alespoň jednou za život setkalo s bolestivým pohlavním stykem. Důvodů může být hned několik. Především může jít o zánětlivé onemocnění v oblasti malé pánve a potom také o problémy související s pochvou nebo-li vaginou.

Článek

Bolest při prvním pohlavním styku

Při prvním pohlavním styku dochází u ženy k protržení (perforaci) panenské blány. Panenská blána (hymen) zakrývá poševní vchod a u každé ženy může být různě silná. Proto se i při jejím protržení každá žena cítí jinak. U některých žen je natolik pevná, že k jejímu protržení musí být použit chirurgický zákrok.

Aby bolest při styku byla co nejmenší, je zapotřebí dodržovat několik pravidel: Žena musí být dostatečně vzrušená, musí po styku s partnerem toužit, je vhodné, aby byla schopna se co nejvíce uvolnit. Ke vzrušení pomáhá dráždění poštěváčku a poševního vchodu a dostatečné zvlhčení. Žena přirozeně vzrušením vlhne, nicméně vlhkosti se dá napomoci vhodným lubrikantem. Do pochvy je vhodné zavádět postupně a pomalu nejprve prsty. Je vhodné roztáhnout malé pysky (aby nepřekážely) a jemnými pohyby vnikat do pochvy. Teprve potom zkoušet pomalu zasouvat penis.

Bolest při prvním pohlavním styku po porodu

První styk po porodu je podobný tomu úplně prvnímu. Avšak v mnoha případech je pochva mnohem více stažená a neschopná se uvolnit zejména vlivem strachu z možné bolesti. Mnoho žen má po porodu četná poranění a mnoho jich je i šito, jak uvnitř pochvy, tak vně na hrázi. Proto je důležité postupovat opět velmi pomalu.

Ze všeho nejdůležitější je zajistit dostatečnou vlhkost, opět například za pomoci lubrikantu. I zde je vhodné, aby se pochva nejprve "trénovala" postupným zasouváním prstů a teprve potom pomalým zasouváním penisu. U mnoha žen bolest přetrvává i po šestinedělí. Je dobré vědět, že hojení trvá dlouho a že je možné mu napomoci postupným trénováním, nejen při pohlavním styku, ale například také pomocí cviků účinkujících na dno pánevní.

Bolest z nedostatečné lubrikace či při příliš "vášnivém" pohlavním styku nebo při opakovaných souložích

Mnoho párů v poslední době souloží nárazově - o dovolených, o víkendech. Mnoho párů také souloží kumulovaně. To znamená ne pravidelně dvakrát do týdne, ale například třikrát během víkendu a přes týden naopak vůbec. Pochva na takovýto "záběr" není stavěná. Přirozené mikrobiologické prostředí se tak narušuje a může docházet ke vzniku kvasinkových onemocnění.

Také většinou dochází k drobným mechanickým poškozením, zejména při vášnivějším pohlavním styku. Takové oděrky pak mohou nepříjemně bolet či pálit a ztěžují vzrušení. I v těchto případech je dobré použít hodně lubrikantu. Lubrikant nejen zabraňuje možnosti mechanického poškození, ale také pomáhá udržet přirozeně vyvážené poševní prostředí a omezuje vznik nepříjemných mykóz.

Bolest po častých poševních zánětech

Mykózy jsou nepříjemná kvasinková onemocnění, která vznikají nerovnováhou mikroorganismů žijících v pochvě. Za normálních podmínek přítomné kvasinky nedělají žádné potíže. Dojde-li však k jejich přemnožení, mohou způsobovat pálení, svědění, výtok. Prevencí je udržovat optimální poševní prostředí - omezením cukrů, nošením bavlněného prádla, udržováním hygieny pomocí přípravků bez obsahu mýdla, které naopak obsahují kyselinu mléčnou či například olej z čajovníku australského (tea tree oil).

Nicméně při vzniku onemocnění je třeba provést řádné vyšetření u gynekologa a dodržovat léčbu, kterou stanoví pro sexuální partnery. Pokud není pochva zcela zahojená, bude styk bolestivý. Opět pomáhá dostatečná vlhkost. Vhodné je také například po dlouhodobější léčbě začínat pomalým vzrušováním.

Bolest z "psychických" příčin

I přes veškerá výše zmíněná opatření (dostatečné vzrušení, vlhkost, pomalé vnikání) může u některých žen bolest při pohlavním styku přetrvávat. Jestliže gynekolog vyloučí organickou (tělesnou) příčinu, je nasnadě uvažovat o příčině psychické. Psychický blok způsobuje nemožnost se při milování uvolnit, stažené poševní svalstvo nedovoluje penisu průnik a styk je bolestivý.

Na psychickou příčinu však neexistuje jednoduchá rada, jak s ní naložit. Psychických příčin může být mnoho: strach z nežádoucího otěhotnění, výčitky svědomí, že dělám něco špatného či nečistého, strach z bolesti, strach z ponížení, stud, nepříjemné či traumatické vzpomínky z jiného pohlavního styku či z jiné sexuální zkušenosti.

Variant je mnoho. "Lékem" na psychický blok je pohovořit si o svých pocitech s partnerem. Když takové sdílení vlastních strachů nepomůže, je na místě konzultace s odborníkem, tedy psychologem, psychoterapeutem, sexuologem či psychiatrem. Ti všichni mohou pomoci při hledání skrytých problematických okolností, které ženě nedovolují, aby se při sexu dostatečně uvolnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajný život mužů a žen

Nedávno mi psala jedna mladá žena, že načapala svého manžela, jak v noci sedí u počítače a prohlíží si pornografické stránky. Výsledkem byla novomanželská...

Většina lidí si přeje sex třikrát týdně

Jedna z nejrozsáhlejších globálních studií odhalila, že naprostá většina lidí této planety ve věku mezi osmnácti a třiceti roky chce souložit třikrát týdně....

Výběr článků

Načítám