Hlavní obsah

Antikoncepční náplast vyvolává v Belgii opatrnou radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Zapomnětlivé Belgičanky mají, soudě podle místního tisku, tichou radost z příchodu antikoncepční náplasti, která je k mání na předpis v lékárnách od tohoto týdne. Ty frankofonní jí budou zřejmě říkat "známka" po vzoru francouzských kolegyň, které si ji už oblíbily.

Foto: promo DVA

DVA vystoupí v M-klubu

Článek

Náplast je napuštěna látkou, která proniká pokožkou a ukládá do organismu přesně stejné dávky hormonů jako moderní antikoncepční pilulky. Podle lékařů je stejně účinná a vyvolává přibližně stejné vedlejší účinky, vesměs vzácné a mírné.

Její hlavní výhodou je, že se umísťuje na týden. Stačí si tedy vzpomenout jednou za sedm dní, a nikoli denně jako na pilulku. Právě to dělá spoustě mladých žen velký problém, s mnohdy komplikujícími následky.

Tisk píše, že v některých případech náplast svědí, hodně choulostivé povahy ji na těle nesnesou vůbec. V těchto případech lékaři radí toho nechat a vrátit se k piluli.

Nová forma antikoncepce se nedoporučuje ženám vážícím víc než 90 kilogramů. Má se umísťovat na lopatku, na stehno, na břicho nebo na paži pod ramenem. Odlepuje se jen zřídka, v jednom procentu případů. Právě lepidlo bylo prý předmětem nejsložitějších výzkumů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám