Hlavní obsah

Antikoncepce pro roztržité ženy

Právo, Petr Veselý

Spolehlivost hormonální antikoncepce se pohybuje kolem 99 procent. To se ale nedá říct o jejích uživatelkách. Ty si zapomenou vzít pilulku naopak relativně často.

Foto: archiv, Právo

Nové tělísko se přichytí k děložní sliznici pomocí uzlíku.

Článek

Statistiky říkají, že až 47 procentům z nich se to „podaří“ aspoň jednou během tří měsíců užívání a některým i dvakrát nebo vícekrát. Další studie ukázaly, že nejčastěji chybují při pravidelném polykání antikoncepčních tabletek dívky ve věku teenagerů.

A právě pro ně nemusí být ideálním řešením, i když jsou zatím nejrozšířenější volbou. Které metody nevyžadují každodenní užívání? Existuje jich hned několik.

Tělísko s hormonem

Novinkou, která se snaží reagovat na tuto situaci, je nitroděložní tělísko s hormonem levonorgestrelem (Jaydess). Ten se z něj uvolňuje v malých, ale nepřetržitých dávkách po dobu tří let.

Nepůsobí v celém organismu, jako hormony v běžných antikoncepčních pilulkách, ale lokálně, v děložní dutině. Účinkuje tam pomocí řady mechanismů. Brání například pronikání spermií tím, že zahušťuje hlen v hrdle dělohy.

Levonorgestrel navíc snižuje sliznici v děloze a ženy díky tomu mají obvykle slabší menstruaci nebo jenom špiní, případně jim měsíčky zmizí úplně. Zahuštění hlenu zároveň snižuje výskyt infekcí v porovnání s většinou tělísek bez hormonu. Zmíněná antikoncepce (stojí zhruba 5000 Kč) je vlastně mladší a menší sestrou většího tělíska s hormonem, které se ale zavádí na pět let (Mirena). Mohla by oslovit spíš mladší ženy.

Když ionty mědi začnou hubit spermie

Řadě zapomnětlivých vyznavaček antikoncepce bez hormonů se líbí nitroděložní tělísko, které tvoří měděné válečky navlečené na vlákno z umělé hmoty (Gynefix). Gynekolog ho zavede ženě do dělohy a tam ho pevně zafixuje do děložní stěny. Měď uvolňuje ionty, které hubí spermie. Na tom je založený hlavní antikoncepční efekt zmíněné metody.

Účinkuje pět let a pořizovací cena je 3000 až 4000 Kč (záleží na ordinaci a gynekologovi). Když si uživatelka rozpočítá tuto sumu do zmíněných pěti roků, zjistí, že ji vyjde levně, podobně jako u předchozího typu antikoncepce.

Jiné je to, pokud se rozhodne otěhotnět dřív než za uvedenou dobu.

Navíc u něj nehrozí problémy, které často doprovázely užívání starších typů tělísek: silnější krvácení při menstruaci a častější infekce.

Další možnost: kroužek nebo náplast

Vaginální kroužek (NuvaRing) z pružné poddajné hmoty se jednoduše zavádí do pochvy. Praxe ukázala, že se ženy zbytečně obávaly, zda jim nevypadne při temperamentním milování. Účinkuje tři neděle. Uvolňují se z něj hormony, které se přes sliznici ve vagíně dostanou do krevního oběhu. Blokují ovulaci, tedy dozrání a uvolnění vajíčka. Zároveň zahušťují hlen děložního hrdla. Po třech týdnech ho žena vyjme, nechá proběhnout menstruaci a nasadí si další. Cena za balení se třemi kroužky se pohybuje kolem 1000 korun.

Antikoncepční náplast (Evra) funguje na stejném principu jako klasické antikoncepční pilulky. Rozdíl je pouze v tom, že se hormony nevstřebávají v trávicím systému, ale skrz pleť. Náplast účinkuje sedm dní, pak si žena musí vzít novou. Cena se pohybuje zhruba v rozpětí 1000 až 1200 Kč za balení na tři měsíce.

Na kůži drží pevně, nespadne ani při sportu nebo při plavání v bazénu, je však nutné dávat pozor, aby si ji žena nenalepila na mokrou, zpocenou nebo mastnou pleť. Suma za měsíční dávku je něco mezi 300 až 400 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám