Hlavní obsah

Antikoncepce je pro dnešní dívky běžnou součástí života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnešní dívky se dívají na antikoncepci už zcela jinak než jejich matky či babičky. Zatímco babičky se spoléhaly na kondomy a prostředky lidové medicíny a matky braly pilulky, aniž se tím na veřejnosti chlubily, současná mladá generace považuje hormonální antikoncepci za běžnou součást života a otevřeně o ní hovoří, informovala sexuoložka Hana Fifková.

Foto: AČR

Ilustrační foto

Článek

"Mladí se dívají negativně na dívku, která neužívá antikoncepci; považují ji za lehkovážnou a nezodpovědnou," řekla. Gynekoložka Dagmar Makalová uvedla, že na českém trhu je zhruba 35 přípravků pro zabránění nechtěnému početí. S výjimkou kondomů jsou všechny pro ženy.

Podle Makalové je antikoncepce vždy otázkou páru. "Žena by měla zapojit partnera, aby o antikoncepci věděl a třeba se na ní i finančně podílel," řekla. Hormonální antikoncepci užívá přes milion českých žen, valná většina bere tabletky, další možností jsou injekce a od 1. května antikoncepční tyčinka.

V září se nabídka rozšíří o antikoncepční náplast. Podle Fifkové by mohla zaujmout právě mladé dívky, které se náplastí mohou ozdobit namísto tetování. Náplast má podle Makalové výhodu v tom, že žena nemusí myslet každý den na to, aby si vzala pilulku. Přitom vynechání jedné a více tablet za cyklus zvyšuje až trojnásobně riziko otěhotnění. Podle odhadu je chybné užívání tablet příčinou zhruba pětiny nechtěných těhotenství.

Náplast čtvercového tvaru o straně čtyři a půl centimetru se mění jednou týdně. Na rozdíl od tablet nezatěžuje trávicí trakt. Lze ji mít i při koupání, plavání, cvičení či pohybu ve vlhkém prostředí, aniž hrozí, že se náplast uvolní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám