Hlavní obsah

Češky mají jen povrchní znalosti o antikoncepci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože antikoncepci užívá přes milion českých žen, jejich znalosti o přípravcích zabraňujících početí a mechanismu účinku jsou značně povrchní. Podle průzkumu agentury STEM/MARK jsou ovlivněny řadou mýtů a obav, od strachu ze ztloustnutí až po obavy z onemocnění rakovinou.

Foto: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

V pondělí 15. srpna v dopoledních hodinách zavítal do ZOO americký veterán Steven Mason.

Článek

Nemají přehled o nabídce, a tak někdy pro sebe správnou metodu hledají dlouho. Současné ženy přitom mají mnohem lepší možnosti ochrany před nechtěným těhotenstvím než jejich dávné předchůdkyně, které se chránily krokodýlím trusem či požíváním živých vos. Před 4000 let pily ženy v Číně nápoj s obsahem olova a mědi. Dnes polknou každý den pilulku. Pokud i přesto otěhotní, je to způsobeno tím, že na svůj denní příděl zapomněly.

Podle statistik stoupl v České republice za posledních deset let počet žen užívajících hormonální antikoncepci ve formě pilulek z osmi procent téměř na 30. Ve stejném období klesl počet potratů ze 110 000 na 32 500.

Antikoncepční tyčinka bude od května i na českém trhu

Od 1. května se dosavadní nabídka rozšíří o antikoncepční tyčinku, která má velikost zápalky a voperuje se pod kůži na vnitřní straně paže. Po tři roky se z ní plynule uvolňuje hormon, který potlačuje ovulaci, tedy uzrání vajíčka. Klinických zkoušek se účastnilo přes 2300 žen, celkem bylo sledováno 73 000 měsíčních cyklů, během nichž nenastalo žádné otěhotnění.

"Tyčinka je vhodná pro studentky, které zatím neplánují rodinu, a pro ženy, které si budují kariéru, stejně jako pro podnikatelky a zaměstnané ženy s vyšším příjmem," řekl novinářům gynekolog Roman Kříž, který má praxi v Benešově.

Ve světě se tyčinka prodává od roku 1997, v Evropě od září 1999. V Česku bude na lékařský předpis. Předběžná cena je 4800, což je měsíčně 120 korun. Výrobce jedná s pojišťovnami o příspěvku 500 korun ročně, stejnou částku dávají na pilulky.

Reklama

Výběr článků

Načítám