Hlavní obsah

Americká společnost podruhé naklonovala lidské embryo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká společnost Advanced Cell Technology Inc., která v listopadu 2001 poprvé naklonovala lidské embryo k lékařským účelům, v úterý oznámila, že svůj experiment úspěšně zopakovala. Američtí vědci opět použili metodu zvanou partenogeneze (vývoj vajíček bez přidání genetického materiálu z buněk spermie až do stadia dospělých jedinců), doslova "panenské početí".

Foto: Jiří Kubík

v rámci IPRM byla rekonstruována také ulice Bratří Čapků

Článek

Společnost tvrdí, že pokus nepředstavuje vědecký průlom, ale je součástí přirozeného procesu v úsilí o vytvoření lidské zárodečné kmenové buňky pro lékařské účely.

"Nejde o vědecký pokrok," říká ředitel společnosti Robert Lanza. Vědci dospěli do stádia šestnáctibuněčného ebrya, zatímco v roce 2001 to bylo pouze šestibuněčné stadium.

Vytvořenými kmenovými buňkami lze nahrazovat tkáně

Vědcům se rovněž podařilo z pěti lidských vajíček vytvořit blastocysty - embrya v pokročilejším stadiu tvořená asi stovkou buněk (blastomer), které lze využít jako kmenové. To znamená, že se mohou stát předlohou pro jakýkoli druh buněk nebo tkání v těle.

Vědci doufají, že toto klonování jednou umožní umělými tkáňovými transplantáty léčit srdeční onemocnění nebo léčit cukrovku odstraněním odumřelých buněk slinivky břišní. Tkáň z kmenových buněk podle Lanzy organismus pacientů snadno přijme, protože obsahují DNA pouze jedné osoby.

Odpůrci klonování

Oponenti varují, že umělá tvorba zárodečných kmenových je součástí vývoje živé lidské bytosti. Americké federální zákony zakazují užívání daňových prostředků na vývoj a užití klonování lidí. Soukromé společnosti se soukromým financováním, jako je i ACT, však tyto metody mohou rozvíjet bez omezení.

Americká vláda však současně zvažuje, že bude v OSN usilovat o překonání nedávného hlasování světové organizace a o oživení práce na světové dohodě zakazující výzkum kmenových buněk z embryonální tkáně.

Reklama

Související témata:

Související články

Stephen Hawking není proti klonování lidí

Nedávné oznámení společnosti Clonaid o naklonování člověka vyvolalo další vlnu nesouhlasu mezi vědci i politiky. Ne všichni však jsou tak nekompromisně proti,...

Ovce Dolly byla utracena

Život první tvora na světě vytvořeného technikou klonování ukončili jeho ošetřovatelé v důsledku plicní infekce, oznámil to v pátek Roslinův ústav...

Sněmovna v USA zakázala klonování lidí

Úplný zákaz klonování lidí ve Spojených státech vydala v pátek americká Sněmovna reprezentantů. Ten, kdo zákon v budoucnosti poruší, půjde až na 10...

Výběr článků

Načítám