Hlavní obsah

Vzdělané ženy spí lépe, muži naopak hůře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Když univerzitní profesorky ulehnou na lože, jejich spánek je skutečně blažený ve srovnání s těmi, které v životě získaly jen základní vzdělání. V případě, že však na lože ulehne univerzitní profesor, jeho noc bývá divoká a spánek nekvalitní. Zajímavý paradox objevil mezinárodní tým vědců ve své studii o nespavosti.

Článek

Vzdělání skutečně ovlivňuje kvalitu spánku, u mužů a žen však opačným způsobem. Čím je žena vzdělanější, tím lépe a spokojeněji spí. U mužů naopak výše vzdělání kvalitu spánku zhoršuje.

„Celosvětově trpí ženy až dvakrát častěji nespavostí ve srovnání s muži. Ale vyšší dosažené vzdělání zvyšuje kvalitu nočního spánku u žen, u mužů to má opačný vliv,“ uvedli experti.

Vysoký počet dětí v domácnosti nespavost také zvyšuje

Jejich studie zahrnovala analýzu dat z výzkumu sociálních trendů u více než čtyřiceti tisíc Tchaj-wanců starších patnácti let. V dotaznících zjišťovali experti manželský status, zaměstnání, vzdělání, příjmy, ale také počet rodinných příslušníků do patnácti let.

Všeobecně byla nespavost častější u lidí starších, rozvedených či po rozchodu, s nižším vzděláním, horším zdravím a nižšími příjmy. Vysoký počet malých dětí v domácnosti riziko nespavosti rovněž zvyšoval. U žen nejčastěji nespavostí trpěly ženy po rozvodu, které se jako samoživitelky musely vyrovnat se zhoršením životní úrovně a sociálním stigmatem.

Reklama

Související témata:

Související články

Mužskému mozku spánek se ženou škodí

Sdílet s partnerkou či partnerem jednu postel je pro zdraví muže v mnoha ohledech prospěšné. Nová studie z Rakouska však mluví o opaku ve chvíli,...

Výběr článků

Načítám