Hlavní obsah

Ve třiceti onemocněla sklerodermií. Zpět do života ji vrátila až transplantace kmenových buněk

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, mzm
Praha

Studentce vysoké školy Veronice Kašubové se ve 30 letech převrátil život naruby. Propuklo u ní autoimunitní onemocnění zvané systémová sklerodermie. Během několika měsíců se rapidně snížila kvalita jejího života, avšak Veronika svůj boj s nemocí nevzdala. Přestože to vypadalo, že za léčbou bude cestovat až do Ameriky, nakonec jí pomohli odborníci v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN), kteří Veronice transplantovali její vlastní kmenové buňky.

Ve třiceti letech zasáhla Veroniku autoimunitní nemoc. Pomohla až transplantace kmenových buněkVideo: Novinky

 
Článek

Onemocnění se zpočátku projevilo vytvářením velmi bolestivých defektů na prstech, které dokonce začaly modrat. Po pár týdnech podstoupila i vyšetření plic, které odhalilo, že se nemoc rozšířila i do nich. Její životní úroveň tak klesla na minimum, v podstatě už jen ležela dle vlastních slov na gauči.

Musela tak přerušit studia a veškeré aktivity, které byly dříve pevnou součástí jejího života.

Foto: archiv Veroniky Kašubové

Veronika během léčby přišla o vlasy.

Pustila se do hledání způsobů léčby, ale už hned na začátku tvrdě narazila. Pojišťovna její léčbu neschválila a musela si ji hradit sama. Vyzkoušela několik typů léčení, ale její stav se nelepšil. Lékaři jí sdělili, že další léky už pro ni nemají.

„Člověk si řekne, že dostane léčbu a bude to lepší, ale ono to lepší není,“ popsala tehdejší zoufalost mladá žena a dodala: „Moje diagnóza se v České republice do té doby netransplantovala, nebyla to klasická léčba.“

Po operaci páteře patnáctiletá Jaruška ochrnula, speciální přístroj jí pomůže rozhýbat tělo

Děti

Rozhodla se tedy pátrat po pomoci v zahraničí, konkrétně chtěla jet do USA, kde se transplantace pro autoimunitní onemocnění běžně provádějí. Zahraniční pacienti ale Veronice poradili, aby zkusila kontaktovat nejlepší středisko v její zemi, které se transplantací pro onkologické pacienty zabývá.

Doktoři ve VFN jí ale sdělili, že šance na úplné vyléčení není příliš veliká, avšak léčba může v jejím případě výrazně pomoci. Což se nakonec potvrdilo.

Transplantace má tři fáze, první je mobilizace, při které probíhá první chemoterapie. S její pomocí do krevního řečiště pacientovi vplaví kmenové buňky, pacient si píchá růstový hormon a po týdnu se v další fázi buňky posbírají a zamrazí. Veronika se po této fázi léčby necítila úplně nejlépe, důležitý je prý odpočinek.

Třetí fází je vysoká chemoterapie, kdy se odebrané kmenové buňky vrací zpět. Při tak náročném zákroku je běžné, že pacientům začnou padat vlasy. To ale Veroniku netrápilo.

Foto: Novinky

Mladá žena se těší na své první miminko.

„Člověk přijde o vlasy, ale to je to nejmenší. Věřila jsem, že po tomto období nastane zlepšení.“

Zlepšení opravdu nastalo a její život se vrátil zpět tam, kde ho zanechala. Dostudovala vysokou školu a po třech letech od transplantace očekává ke konci roku narození miminka.

Reklama

Výběr článků

Načítám