Hlavní obsah

V okolí francouzských jaderných elektráren onemocní leukémií dvakrát více dětí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkum francouzských vědců ze zdravotnického ústavu Inserm v Paříži poukázal na zvýšený výskyt leukémie u dětí žijících v blízkosti tamních jaderných elektráren. Během pěti let tam bylo zaznamenáno dvakrát více případů než v ostatních oblastech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Studie se zaměřila na děti mladší 15 let, žijící ve vzdálenosti do 5 kilometrů od 19 francouzských jaderných elektráren. Takových, u nichž lékaři v letech 2002 - 2007 diagnostikovali leukémii, bylo celkem 14, tedy dvakrát více než v ostatních oblastech. Ve zbytku země bylo za stejnou dobu zaznamenáno 2753 případů dětské leukémie.

„Pracujeme s čísly, která jsou velmi malá a výsledky se musí analyzovat s velkou pečlivostí,“ upozornil pro agenturu Reuters Dominique Laurier, jeden z autorů studie.

Laurier rovněž nepotvrdil vyšší počet postižených dětí v blízkosti moře či řek, stejně tak se neprojevil na číslech výkon jednotlivých elektráren. Studie neinformuje o příčinné souvislosti mezi zvýšeným výskytem choroby a lokací nemocných.

Podobná studie publikovaná loni ve Velké Británii přitom francouzský trend na Britských ostrovech nepotvrdila. V letech 1969 - 2004 bylo v blízkosti jaderných elektráren zaznamenáno jen 20 případů dětí s leukémií.

Francie patří k největším světovým uživatelům jaderných elektráren. Padesát osm jaderných reaktorů v zemi obstarává 75 procent veškeré elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám