Hlavní obsah

V 97 letech poprvé na přehlídkovém mole. Recept na vitalitu je prý pohyb a práce

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Že je věk jenom číslo, potvrzuje již sedmý ročník tradiční módní přehlídky pražského Centra RoSa, kde se na červeném koberci předvedly modelky seniorského věku. Nejstarší manekýnou byla letos Anna Štemberová, která v dubnu oslavila úctyhodných 97 let.

V sedmadevadesáti letech poprvé na přehlídkovém mole. Recept na vitalitu je prý pohyb a práceVideo: Novinky

 
Článek

Přestože ji museli ostatní přemlouvat, nakonec se na svou premiéru těšila. „Já jsem se nikdy takhle nepředváděla, byla jsem akční, třeba že jsem navštěvovala univerzitu třetího věku, ale že bych se takhle někde ukazovala, to ne,“ směje se do kamery Novinek vitální stařenka, kterou na červeném koberci doprovázel patron akce herec Tomáš Töpfer.

Nikdy není pozdě zkoušet nové věci. Paní Vlasta se stala modelkou v jednadevadesáti letech

Styl

Anna Novinkám prozradila svůj recept na dlouhověkost a vitalitu: „To mohu všem doporučit. Pohyb, pohyb a práce, práce. Jakákoliv práce. Člověk musí být pořád v pohybu. Já kdybych jenom seděla, tak snad umřu,“ říká seniorka s tím, že přehlídku a přítomnost slavného herce si nakonec opravdu užila.

Foto: Novinky

Zájem seniorek o účast na módní přehlídce je rok od roku větší.

Oproti paní Štemberové byla na mole zkušenější dvaadevadesátiletá manekýna, paní Vlasta Smrčková. Ta modely předváděla již podruhé. „Minule jsem byla nervózní, protože jsem nevěděla, jak to chodí, teď už se jen těším, nervózní nejsem,“ usmívá se seniorka, která v září oslaví 93. narozeniny. Její recept na vitální stáří je kromě pohybu také chtíč.

„Člověk musí chtít, jak byste přestala chtít, tak to by byl konec,“ prozrazuje s tím, že se chce dožít narození svého třetího pravnoučete, které očekává co nevidět. Těší se na každý další den se svou rozrůstající se rodinou.

Foto: Novinky

Paní Vlasta (vlevo) je už zkušenou manekýnou, přehlídku jde už podruhé. V září oslaví 93. narozeniny.

Letošní, sedmý ročník módní přehlídky se nesl ve znamení Paříže. Muži i ženy ve věku 70-97 let předvedli na červeném koberci modely, které nosí elegantní Pařížané. Nechyběly ani typické vlasové doplňky zvané fascinátory, francouzské vlasové doplňky, které se nosily především v padesátých letech dvacátého století.

Františka Modlitbová je nejstarší českou modelkou, je jí 103 let

Styl

„Proč jsme si vybrali toto téma? Protože v době koronaviru nemůžeme cestovat, tak si zacestujeme alespoň takhle virtuálně,“ vysvětlila Anna Ježková, zakladatelka Rezidence a Centra RoSa, jejíž myšlenkou je zachovat klientům aktivní život i ve stáří.

Ježková také přiznala, že o účast na módní přehlídce byl letos enormní zájem. Modely předvádělo na 27 seniorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám