Hlavní obsah

Zpočátku mažoretkám jen pomáhala, teď jsou její svěřenkyně mistryně Evropy i světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi mažoretky „jen“ pochodovaly na dechovku, to už ale dávno neplatí. Mažoretkový sport je moderním a plnohodnotným sportem, který má dokonce i mistrovství Evropy a světa. A dívky, aby ve světě uspěly, musí hodně trénovat. Těm českým mažoretkám se to daří a získávají tituly na mezinárodním poli.

Loňské mistrovství světa v mažoretkovém sportu v chorvatském Zadaru. Vítkovské mažoretky opět zvítězily.Video: archiv Marie Potočárové

 
Článek

Jednou z trenérek takových úspěšných mažoretek je i jedenapadesátiletá Marie Potočárová z Vítkova na Opavsku. Její svěřenkyně z klubu Allis Vítkov od roku 2016 opakovaně získávají tituly mistryň Evropy i světa.

„To mě zpočátku vůbec nenapadlo, že to takto daleko dotáhneme. Už máme určitě kolem sedmi titulů z mistrovství světa. Já sama jsem ale nikdy nebyla mažoretkou. Dostala jsem se k tomu tak trochu náhodou, když se stala mažoretkou má starší dcera,“ vzpomínala trenérka.

Foto: Archiv Marie Potočárové

Trenérka Marie Potočárová s jednou ze svých úspěšných svěřenkyň

S tehdejší vedoucí vítkovských mažoretek se totiž dobře znaly. „Takže když potřebovala pomoct, tak jsem to zkusila a už jsem u toho zůstala. To už ale je 24 let,“ líčila žena, která starší a mladší mažoretky trénuje ve vítkovském středisku volného času. Má to ale jen jako koníček, pracuje totiž jako administrativní pracovnice u České pošty.

Fyzicky náročný sport

„Je potřeba říct, že tento sport je opravdu fyzicky náročný, což ne všechny napadne. Spojuje dohromady gymnastiku, akrobacii, balet, ale i scénický tanec. Děvčata na sobě tvrdě pracují. Musí zvládnout správnou techniku pohybu, držení těla, vnímat rytmus a hudbu, vše sladit s ostatními,“ vysvětlovala Potočárová s tím, že před každým tréninkem a vystoupením si holky musejí rozcvičit a rozehřát svaly.

Foto: Archiv Marie Potočárové

Vítkovské mažoretky mají už kolem sedmi titulů z mistrovství světa.

„Důležité je také se naučit pracovat s náčiním ať už s hůlkou, či s pomponem. Někdo si nový trik nacvičí za měsíc, někomu to trvá i tři měsíce.“

Berou dívky od čtyř let

V současnosti trénuje Marie Potočárová třicet mažoretek. „Máme už přípravku ve školce, bereme děvčata od čtyř let. Naše nejstarší mažoretky budou mít devatenáct let,“ líčila dále vítkovská trenérka a dodala, že samozřejmě ne všechny holky jezdí na soutěže.

„Jezdí ty, které vše zvládnou. Ostatní prostě cvičí pro radost, protože je to baví, i když se ne vždy trefí do rytmu. Nemáme s tím problém,“ konstatovala.

Nyní své svěřenkyně připravuje na novou sezonu. „Za dva týdny jedeme na soutěž do Opavy, pak začne pod hlavičkou asociace CMA postupová soutěž na mistrovství České republiky, které je letos v květnu v Hradci Králové. Pokud bychom uspěly, tak budeme soutěžit na mistrovství Evropy, které je letos také v Hradci Králové,“ usmívala se žena.

Foto: Archiv Marie Potočárové

Závody jsou náročné fyzicky, ale i psychicky.

Ambice na to, aby dívky letos vyrazily na mistrovství světa, ale nemá. „Kapské Město, kde se koná, je opravdu mimo naše finanční možnosti. My jsme vděční všem našim sponzorům, že to zvládneme tady u nás i po Evropě. Finančně nás podporuje město Vítkov a bez podpory rodičů by to také nešlo,“ shrnula trenérka úspěšných vítkovských mažoretek.

Plesová etiketa aneb Jak se vyhnout nepříjemným přešlapům

Styl

Reklama

Související témata:
Mažoretky
Mažoretky Allis Vítkov

Výběr článků

Načítám