Hlavní obsah

Zoe Saldana: Už jako malou holku mě okouzloval vesmír

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve chvíli, kdy se exotická kráska Zoe Saldana objevila v Avataru a ve Star Treku, splnil se jí dětský sen. Do budoucna sice má i režisérské ambice, ale momentálně je milovnice vědeckofantastického žánru šťastná – vždyť hraje i v novém pokračování dobrodružné sci-fi Star Trek: Do temnoty.

Foto: Reuters

Zoe Saldana

Článek

„Už jako malou holku mě okouzloval vesmír a cesty do vesmíru. Myslím si, že lidstvo fascinuje to, co asi může být tak daleko mimo náš svět. A právě proto vyprávíme tyto příběhy a točíme o nich filmy. Je snad lepší způsob, jak obohacovat naši fantazii?“ říká čtyřiatřicetiletá Zoe, která si s gustem zopakovala roli důstojnice Nyoty Uhury v novém Star Treku.

„Fikci miluji. Vyrostla jsem s matkou, která je velký fanda tohoto žánru. Sama jsem nejen viděla, ale i třikrát přečetla Dunu, známý vědeckofantastický román Franka Herberta, ve třinácti jsem se na Halloween oblékla za Lady Jessiku, kterou jsem v něm tolik obdivovala. To samé platí o Vetřelcích, E. T. a dalších. Takže je to definitivně moje parketa,“ dušuje se.

Od Avataru v roce 2009, kdy James Cameron poprvé představil 3D technologii, doznaly podobné filmy další nevídanou změnu. „Fanoušci nové sci-fi Star Trek: Do temnoty budou úplně uneseni tím, co uvidí.“

Foto: CinemArt

V akční dobrodružné sci-fi Star Trek: Do temnoty se Zachary Quintem v roli prvního důstojníka Spocka.

Film jde podle ní mnohem dál než předchozí Star Trek. „Jsou v něm vizuálně originální planety, divoké honičky vesmírných lodí, velkolepé trikové scény, má také mnohem propracovanější příběh. Je to tedy nejen větší pastva pro oči, ale vezme vás to i víc za srdce,“ vychvaluje dílo, na kterém se podílela.

Role jí dala zabrat. Na náročné tréninky je ale vyškolená tanečnice při přípravě podobných filmů zvyklá už od Avataru, kde se bez přestání šest měsíců zdokonalovala v bojových uměních, lukostřelbě a jízdě na koni. Navíc ji láká hrát silné ženské postavy. V tomto směru se jí podařilo i rozvinout postavu nebojácné Uhury.

A jak se Zoe z obyčejné latinskoamerické rodiny z New Jersey k této skvostné kariéře dostala? V devíti letech ji postihla tragédie – při autonehodě nečekaně zemřel její otec a Zoe se s matkou odstěhovala k příbuzným do Dominikánské republiky.

„Teprve tam, ve zcela jiném prostředí, jsem objevila svou lásku k tanci a zapsala jsem se do Danza Academy. Studovala jsem balet, jazz a moderní latinské tance. Když jsem se pak po maturitě vrátila s matkou do Queens v New Yorku, byla jsem přesvědčená, že se stanu známou tanečnicí,“ vypráví po letech.

Upoutávka na film AvatarVideo: Bontonfilm

A stalo se. Po několika angažmá se v roce 2000 objevila ve své první velké filmové roli jako nadaná baletka Eva v hudebním snímku Tanec s vášní. Právě tam její velká kariéra začala.

„Jsem ohromně vděčná za všechno, co mohu dělat, a navíc pracovat s tak skvělými lidmi,“ svěřuje se Zoe.

„Rozhodla jsem se, že s touto prací nikdy neskončím. Co bych dělala? Zahradničila? To jistě ne. Stále se budu chtít u filmu něčemu novému učit a zdokonalovat se ve své kariéře. Začala jsem ji před víc než deseti lety a tvrdě jsem pracovala na tom, abych to někam dotáhla. A podařilo se,“ odtuší šťastná Zoe, která se zajímá i o režii.

Víte, že…

Její velkou láskou byl do loňského roku populární Američan Bradley Cooper, nyní se začala objevovat po boku blonďatého stejně starého italského umělce Marka Perega.

„Proto jsem přijala nabídku francouzského režiséra Guillauma Caneta do nízkorozpočtového snímku Blood Ties (Krevní pouta), který jsme představili v Cannes. Byl totiž původně úspěšným hercem a stal se z něho stejně úspěšný režisér, a tak bych to také chtěla zkusit. Režírování je daleko náročnější, ale přináší i více uspokojení. A když budu dobrá, budu si k tomu stejně moci i zahrát,“ končí s úsměvem ambiciózní Zoe Saldana.

Reklama

Výběr článků

Načítám