Hlavní obsah

Ženy ohrožené mrtvicí

Právo, Petr Veselý

Pro mnohé to bude nepříjemné překvapení, ženám ve věku 45–54 let hrozí v porovnání se stejně starými muži až dvojnásobné riziko mozkové mrtvice! To byl závěr výzkumu vědců z Kalifornské univerzity v Los Angeles, kteří prošli zdravotní záznamy víc než 15 000 pacientů.

Foto: Profimedia.cz

Největší riziko mrtvice hrozí kvůli neléčenému vysokému krevnímu tlaku. V přechodu by si ho ženy měly nechat častěji měřit. V tomto období se totiž může změnit, případně kolísat.

Článek

Je známou skutečností, že něžnější pohlaví začne v klimakteriu a po něm dohánět muže v úmrtnosti na kardiovaskulární choroby, včetně mozkové mrtvice. Hlavní příčinou je pokles hladiny ženských hormonů, které je proti nim dlouhé roky chrání.

Proč se u zkoumaných žen ve věku mezi čtyřiceti pěti až padesáti čtyřmi roky zdvojnásobilo riziko úmrtí na mozkovou cévní příhodu (CMP) v porovnání s pány stejného věku, to kalifornští vědci úplně přesně nevědí.

Podle vedoucí výzkumu se u nich v tomto věku zvětšuje citlivost k některým rizikovým faktorům, zejména pak k hypertenzi a také k vyšší hladině cholesterolu v krvi. Roli však nepochybně hrají i další důvody.

Riskantní nadváha a stres

Ženy začnou v přechodu obvykle přibírat na váze a tuk se jim většinou usazuje na břiše, což je známý rizikový faktor pro vypuknutí kardiovaskulárních chorob. Příčinou nadbytečných kil není jen nedostatek pohybu a hormonální změny, ale i to, že se u nich v přechodu zhorší vnímání sladké chuti. Proto začnou jíst sladší věci a ve větším množství. Což ale není dobré, protože spotřeba energie se u nich stejně jako u mužů naopak snižuje, a to už od 30 let, zhruba o dvě procenta ročně.

Další příčinou by mohl být stres. Podle studie dánských lékařů, kteří sledovali 12 000 ošetřovatelek po dobu patnácti let, stoupalo riziko mozkových mrtvic nejvíc u těch, které považovaly tlak, jemuž byly vystavené v práci, za příliš vysoký.

Nejohroženější skupinou pak byly ty ve věku 45 až 51 let. U nich se nebezpečí cévní mozkové příhody a dalších kardiovaskulárních chorob zvýšilo až dvojnásobně. Roli může hrát i to, že v tomto věku nemá spousta žen stres jen v práci, ale i v soukromí. Kromě své rodiny se totiž musejí starat ještě o stárnoucí a často nemocné rodiče.

Pozor na srdeční arytmie

Skupinou, která patří k vysoce rizikovým, jsou pacientky se sklonem k srdečním arytmiím. Zejména s potížemi typu fibrilací. Ty zvyšují riziko mozkové mrtvice až pětkrát. Může totiž při nich vzniknout krevní sraženina. Ta se dostane ze srdce až do krkavice nebo mozkových cév a tam snadno napáchá velké škody.

Pacienti s arytmiemi musí proto užívat léky na ředění krve. Buďto klasické (heparin a warfarin), nebo moderní (rivaroxaban, apixaban a dabigatran), které mají výhodnější vlastnosti, ale jsou dražší.

Podobně záludné bývají všechny další stavy, při kterých se zpomalí proudění v žilách, třeba po dlouhém ležení při vážných chorobách nebo po operacích.

Nebezpečí, že nás zaskočí CMP, stoupá u všech rizikových skupin s věkem a špatně zvládanými stresy, pravděpodobnost zvyšuje i zděděné riziko, tedy to, že mrtvice postihla někoho z našich rodičů nebo sourozenců.

Nejčastější příznaky

Jak se CMP projevuje? Záleží na tom, kterou část mozku mrtvice postihne. Příznaky se mohou projevit v různé intenzitě a kombinacích. Těmi častými jsou:

  • Porucha citlivosti poloviny těla, případně neschopnost ho ovládat. Ať už částečně, nebo úplně. Častý je například svěšený koutek úst, který neovládáme.
  • Výpadky zorného pole očí, zdvojené vidění nebo i slepota.
  • Porucha řeči, nesrozumitelné drmolení, ale také zmatenost a neschopnost chápat jednoduchá sdělení, případně jiné viditelné změny chování.
  • Zakopávání, ztráta rovnováhy, prudká závrať, případně i pád na zem.
  • Náhlá bolest hlavy doprovázená zvracením, závratěmi nebo poruchou vědomí atd.

Okamžitě volat záchranku

Pokud se objeví některý z těchto příznaků, musíme hned volat záchranku (jestliže jsme toho schopni). Je dobré mít v mobilu nastavené tísňové volání. Začíná totiž závod o život nebo o zdraví.

Lidé si jdou častou lehnout nebo chtějí potíže zaspat. To může být tragická chyba. Statistiky jsou nemilosrdné. Třetina lidí postižených CMP zemře a další třetina má vážné trvalé následky, obvykle mnohem horší než u infarktu. Na specializovaném pracovišti by se měli objevit co nejdřív. Často jde o minuty.

Lékaře je potřeba volat, i když potíže ustoupí, protože se mohou vrátit. Pokud budete mít štěstí a příznaky zmizí, dostali jste jasné varování. S největší pravděpodobností šlo o malou mrtvici, tzv. tranzitorní ischemickou ataku.

Ženy ohrožené mrtvicí

Komu hrozí nejvíc

Cévní mozková příhoda bývá po nemocech srdce nejčastější příčinou úmrtí. Tím spíš je šokující, že většina lidí neví, jakými příznaky se hlásí. A to se týká i žen, které jinak o své zdraví dbají v průměru víc než muži. Které z nich by se o tyto příznaky určitě měly zajímat?

1. Ženy se špatně léčeným vysokým krevním tlakem.

2. Kuřačky.

3. Dámy s vysokým cholesterolem.

4. Diabetičky s nedostatečně kompenzovanou cukrovkou.

5. Ženy s mnoha nadbytečnými kily.

6. Ty s vrozenou dispozicí k větší srážlivosti krve (Leydenská mutace aj.).

7. Ženy, které užívají hormonální léky nebo antikoncepci a navzdory doporučení lékařů si zapálí cigaretu.

8. Pacientky s nemocnými ledvinami a plícemi.

V každém případě navštivte specialistu a nechte se vyšetřit. CMP může udeřit kdykoliv znovu a silněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám