Hlavní obsah

Ženy kupují klasické spodní prádlo, muži chtějí erotiku

Novinky, Eva Dvořáková

Je součástí téměř naprosté většiny dámských šatníků. Podprsenka se zabydlela v našich skříních před téměř sty lety a stejně jako ostatní módní kousky prošla i ona mnoha inovacemi. Přes to všechno ale české ženy zůstávají věrné staré dobré klasice.

Foto: Profimedia.cz

Nejprodávanější barvou podprsenky roku 2015 se stala bílá. Hned za ní pak černá, smetanová a tělová.

Článek

Historie podprsenky sahá až do roku 1914, kdy si Američanka Mary Phelpsová-Jacobová nechala patentovat podprsenku, tehdy vyrobenou ze dvou kapesníčků a stuhy. Ta měla za následek jednu jedinou věc. Navždy osvobodila ženy od nepohodlného, přísně staženého korzetu.

Korzet nejenže byl nepříjemný, ženy s ním měly i různé, zdraví ohrožující problémy. Kvůli přílišnému utažení mohl poškozovat plíce a vnitřní orgány. Tato móda samozřejmě souvisela s érou, kdy byly moderní ultra útlé pasy a ženy se stahovaly do korzetů tak těsně, že mnohdy i ztratily vědomí.

Proto byl objev podprsenky obrovským hitem, s velkým nadšením přivítaly ženy i trend z roku 1943 - push up podprsenky, později především ty značky Wonderbra, v jejichž kampani zazářila i Češka Eva Herzigová.

České ženy chtějí klasiku, od partnerů dostávají erotiku

Z průzkumů firmy Triola vyplynulo, že v roce 2015 dámy nejvíce kupovaly bílé (22 %), černé, smetanové a tělové podprsenky. Prodeje těchto čtyř barev tvořily 64 % a nejčastěji poptávané byly hladké, nezdobené materiály. Pokud už ženy kupují zdobení, tak jemné a nejčastěji krajkové.

„Mužům se líbí partnerky v odvážném prádle, takže když kupují prádlo muži, tak černé a červené krajky, vyšívané tyly a miniaturní kalhotky,“ říká Alice Krocová, vedoucí výrobního závodu Triola.

Za posledních patnáct let se změnila i nejčastěji prodávaná velikost košíčků. Kdysi populární velikost 75B vystřídaly košíčky velikosti C a D. Mezi současně nejprodávanější patří velikosti 80D, 85D a pak 85C.

Vývoj podprsenky trvá i dva roky

Výroba podprsenky není strojová záležitost, stále jde o ruční práci, která ale není nikterak jednoduchá. Alice Krocová říká, že jen zaučení šičky trvá dlouhých dvanáct měsíců. Jde totiž o perfektní a precizní práci a pouhý odklon o pět milimetrů už znamená jinou velikost.

Běžná podprsenka se skládá ze 40 dílů, které je třeba navrhnout, vymodelovat, nastříhat, seskládat a sešít. Vývoj podprsenky tak může trvat i dva roky - od výběru materiálů, přes vývoj, testování až k uvedení na trh.

Špatně zvolená podprsenka může mít fatální zdravotní následky

Pokud žena zvolí špatnou podprsenku, může to poznat podle bolestí krční páteře, nebo výskytu migrén. V pokročilém stadiu se může kromě vytlačených ramínek také objevit zánět šlach, nebo nepříjemné vyrážky. Zdravotně to může dojít do extrému v podobě zaoblených ramen, křivých zad či dokonce končit špatným zažíváním.

„Problémy se zažíváním spojené s těžkým dechem jsou způsobeny zbytečným tlakem obvodu podprsenky na bránici. Většinou záleží na tom, jak velké poprsí žena má. V některých případech může vznikat i chronická kýla, nebo může dotyčnou pálit žáha,“ varuje před zdravotními riziky Markéta Jiráčková, spolumajitelka firmy TIMO.

Jak správně vybrat

Podprsenka by vám měla při nákupu sedět na obvodu velmi pevně. Ideálně tak, aby se vám prsa nepohnula, když zvednete ruce nad hlavu. Vzadu by se pod ní měly vejít maximálně dva prsty. Pokud se vám jich tam vejde víc, máte ji příliš volnou.

Ramínka si utahujte tak, aby se pod ně pohodlně vešel jeden prst. Při nákupu si podprsenku zapínejte na nejvolnější zapínání. Počítejte s tím, že každý materiál se lehce vytáhne.

Jak se správně starat o prádlo

Kvalitně ušitá podprsenka se cenově pohybuje kolem 1000 Kč, což není nejlevnější, říká Markéta Jiráčková. Aby vám pak dlouho vydržela, musíte se o ni dobře starat. Velmi častou chybou je nevhodné skladování.

Podprsenky by měly být nenásilně vyskládány za sebou v šuplíku. Zásadně neprolamujte jeden košíček do druhého. Výztuž se častým prolamováním ničí a podprsenka se deformuje. Zrovna tak není vhodné podprsenku při sušení věšet za jeden konec obvodu na ramínko, tam zase probíhá deformace vahou. Raději ji pověste za střed.

„Další častou chybou je oblékání naruby a vepředu. Tím, že si podprsenku zapínáte vepředu s prolomenými košíčky a pak ji kolem sebe otáčíte, podprsence velmi škodíte. Co se týká barvy, nepoužívejte aviváž. Světlé prádlo po ní šedne a navíc ničí i lycru, což prádlu rovněž nesvědčí,“ uzavírá Markéta Jiráčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám