Hlavní obsah

Žena s alopecií si ozdobila hlavu tetováním s motivem květů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmadvacetiletá Nano Mikautadzeová z Gruzie se potýká od svých tří let s alopecií. Postupně vypadávající vlasy a následně holou hlavu se snažila v průběhu let zakrývat šátkem. Minulý rok se ale rozhodla přijmout sebe samou, odhodila všechny pokrývky hlavy a ozdobila si hlavu květovaným tetováním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dívka s alopecií si nechala potetovat hlavuVideo: Reuters

 
Článek

Mladá gruzínská bankéřka přišla vinou alopecie o vlasy. Toto autoimunitní onemocnění se vyznačuje nadměrným vypadáváním vlasů, během něhož nejsou doplňovány vlasy novými, a dochází tak k jejich výraznému úbytku či k úplné plešatosti.

„Alopecie je autoimunitní nemoc, během které vaše tělo vnímá vlasy jako svého nepřítele. Začalo to, když mi byly tři roky. Zpočátku se jednalo o malou lysinku vzadu na hlavě, ale brzy sama zarostla. Stejný scénář se opakoval několikrát. Všechno vyvrcholilo v mých třinácti letech, kdy jsem o vlasy přišla úplně,“ říká Nano Mikautadzeová pro agenturu Reuters.

Alopecie aneb Když vypadávají kolečka vlasů

Zdraví

Minulý rok se ale Nano rozhodla přijmout se takovou, jaká je, a začala si šetřit na tetování, kterým by zakryla holou hlavu. „Paruky mi byly nepříjemné, a hlavně jsem měla pocit, že lžu sama sobě. Rozhodla jsem se proto zkrášlit svoji hlavu tetováním s motivem květin,“ vysvětluje.

Zpočátku její vzhled přitahoval pozornost kolemjdoucích a i její matka byla z pozornosti nervózní, ale pro Nano znamenalo zbavení se šátků a paruk osvobození.

V životě většiny z nás sehrává kadeřník důležitou roli, mnohdy je nám i vrbou či přítelem

Styl

„Bylo to poprvé po mnoha letech, kdy jsem mohla jít ven bez pokrývky hlavy. Věděla jsem, že moje matka z toho bude nesvá. Vysvětlila jsem jí, že musí být připravená na to, že teď budu přitahovat pozornost, a musí si na to zvyknout. Hned mi dala za pravdu a je s tím naprosto srovnaná,“ říká Nano.

„Přijala jsem to, kým jsem, a už svoji alopecii neskrývám. Naopak ji beru jakou svou součást,“ dodává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám