Hlavní obsah

Začalo období mušlí, zdravé a velmi chutné mořské delikatesy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdaleka nejsou výstřelkem, ale neuvěřitelně zdravou a chutnou superpotravinou, která se může stát součástí našeho běžného jídelníčku. Mušle ho obohatí o řadu zdravotních bonusů, to ale není jejich jediná výhoda.

Foto: Profimedia.cz

Mušle jsou pro naše zdraví velmi prospěšné.

Článek

Už jste ochutnali mušle? Bylo to poprvé před lety na bulharské pláži, kde je místní kluci pražili nad ohněm? Anebo později v italské restauraci? Pochutnali jste si na nich během dovolené v Holandsku, v Belgii? Komu jednou zachutnaly, už se této delikatesy nevzdá.

Superpotravina plná zdraví

Jelikož jsou extrémně prospěšné našemu zdraví po mnoha stránkách, a navíc pocházejí z obnovitelných zdrojů, řadí se mezi superpotraviny.

Nejčastěji se konzumují slávky. Tito mořští mlži jsou plní bílkovin, železa a vitaminů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vitaminy A, B12, C, D, selen, jód, železo a zinek.

Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují činnost štítné žlázy a posilují imunitu. Prospívají zraku i pokožce. Velmi nízká energetická hodnota je jejich vstupenkou do redukčních diet.

Nejlevnější z plodů moře

Velkou výhodou je cena, z mořských plodů u nás dostupných jsou slávky nejlevnější. Milují je Holanďané a Belgičané, nejlépe s hranolky a majonézou, neobejde se bez nich španělská paella, Francouzi je vaří ve víně, Italové používají do těstovin a ke slávkám přidávají ještě maličké vongole.

V Evropě se ročně spotřebuje 100 tisíc tun slávek. Lastury mají oválný tvar, na povrchu jsou tmavé, uvnitř perleťové. Dospělé měří 55 mm, menší se vyřazují. Prodávají se živé, obvykle od září do dubna. Léto je dobou tření a v obchodech na ně narazíte zřídka.

Nebojte se je připravit

Jen živé, čerstvé slávky mají maso vhodné ke konzumaci. Rozhodně prohlédněte jednu po druhé. I jediný mrtvý mlž může zkazit celé jídlo. Čerstvou mušli poznáte nejen podle toho, že je zavřená.

  • Živé mušle reagují na podněty tím, že se otevírají či zavírají. Jestliže při třídění narazíte na otevřenou, nemusíte ji hned vyhazovat. Poklepejte na lasturu a dejte ji do misky se studenou vodou, živá se po chvíli zase zavře. Zůstane-li otevřená, vyhoďte ji a spolu s ní i ty rozbité.
  • Po tepelné úpravě udělejte druhou selekci. Při ní platí opačné pravidlo: pryč s těmi, které se během varu neotevřely.
  • Ale zpět na začátek: Z lastur živých mušlí okartáčujte nečistoty, nožem odstraňte fousky a přichycené parazity.
  • Očištěné slávky ponořte do studené vody, ve které se ještě otevřou, a tak se z nich vyplaví i písek.
  • Nyní jsou už připravené proměnit se v úžasnou delikatesu a je jen na vás, jakému receptu dáte přednost, budete-li je zapékat, vařit, grilovat, nebo si troufnete na syrové.
  • Jak je jíst? Prázdnou lasturu použijte jako pinzetu, kterou vyndáte maso z dalších slávek.
  • U nás se můžete setkat se škeblí rybničnou, ta na jídelníček nepatří. Je chráněná.

Slávky na víně

INGREDIENCE
1 kg čerstvých slávek
200 ml bílého vína
2 cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
hrst hladkolisté petržele
4 lžíce másla (nebo olivový olej)
sůl

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli do sklovata, přidejte nakrájenou mrkev, celer a česnek, chvilku restujte.
  2. Přidejte mušle a víno, osolte a vařte 6 minut pod pokličkou. Během vaření opatrně promíchejte.
  3. Nakonec přihoďte nasekanou petržel. Před podáváním nezapomeňte vyřadit mušle, které se neotevřely. Tekutinu konzumujte jako polévku.

Tip: 26. 9. až 2. 10. proběhne čtvrtý ročník food festivalu Prague Mussel Week. Návštěvníkům poskytne možnost ochutnat nizozemské slávky na 100 různých způsobů ve stovce restaurací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám