Hlavní obsah

Zemřel návrhář Pierre Cardin

Novinky, Linda Humlová

Ve věku 98 let zemřel francouzský módní návrhář Pierre Cardin, vizionářský stylista a průkopník prêt-à-porter, konfekčního odívání, jež módu zpřístupnilo širší veřejnosti. Zemřel v Americké nemocnici v Paříži. Agentuře AFP jeho úmrtí oznámili pozůstalí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pierre Cardin a jeho díloVideo: Reuters

 
Článek

Pierre Cardin se narodil v italském městě San Biagio di Callata v oblasti Treviso. Jeho otec, zámožný obchodník s vínem, si přál, aby Pierre šel studovat architekturu. Jeho snem bylo ale od dětství stát se krejčím. Nejdříve se proto ve francouzském městě Vichy vyučil a následně v roce 1945 se rozhodl odejít do Paříže a začal pracovat pro přední pařížské značky, jako např. Paquin, Elsa Schiaparelliová nebo Christian Dior.

Svůj vlastní podnik založil Pierre Cardin v roce 1950 a v roce 1953 se stal členem prestižního francouzského sdružení Chambre Syndicale de la Haute Couture.

V roce 1959 jako první couturier v historii sdružení vytvořil Cardin kolekci přímo vyrobenou pro prodej a nošení. Později takové kolekce dostaly název prêt-à-porter z francouzských slov „vezmi a nos”.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Pierre Cardin

Tato malá módní revoluce ovšem šla v rozporu s pravidly haute couture. V roce 1959 byl proto Cardin ze syndikátu na čas vyloučen. Mezi veřejností ale slavil úspěch a ostatní přední salóny začaly jeho nápad brzy kopírovat. Dnes je kolekce prêt-à-porter součástí téměř všech luxusních značek.

Díky svému vizionářskému pohledu přiblížil módu nejširší veřejnosti.

Pro modely Pierra Cardina jsou charakteristické hlavně jednoduché linie a geometrické tvary. Ve svých kolekcích se často inspiroval kosmickým věkem a rád experimentoval s materiály. Později ale značka získala více mainstreamový ráz a proslula klasickým, nadčasovým oblečením.

Za své zásluhy v módním průmyslu získal Pierre Cardin řadu ocenění a stal se členem francouzské Akademie krásných umění.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Návrhy Pierra Cardina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám