Hlavní obsah

Valentýnské růže jsou letos jiné a bohužel i dražší

Za nejoblíbenější valentýnskou růži byla dlouhá léta považována odrůda Red Eagle. Tu ale letos v květinářství nenajdete. Nizozemský pěstitel totiž kvůli vysokým cenám energií přerušil její produkci. Nahradí ji jiné odrůdy z Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Červené růže jako symbol lásky

Článek

Celosvětově jediným pěstitelem růže Red Eagle je nizozemská firma Arend Roses, která je na trhu od roku 1976.Nicméně loni v říjnu na sociálních sítích oznámila, že kvůli vysokým cenám energií přerušuje pěstování s tím, že produkci letos na jaře opět obnoví.

„Zatím je to ale jejich poslední zpráva, na trh s růžemi se nevrátili,“ potvrzuje Jiří Hemerle, zakladatel a šéf online květinářství Florea.

I z tohoto důvodu tak odrůdu růže Red Eagle nahradí odrůdy Ever Red s obřím květem, Red Torch a Rhodoss pocházející z farem v Keni.

Červené a rudé růže jako symboly lásky

Červené a rudé růže patří mezi nejoblíbenější symboly Valentýna, tedy oslav svátku všech zamilovaných. Na Valentýna jejich prodej roste až desetkrát.

Valentýnská inspirace aneb Čím udělat radost ženám o svátku zamilovaných

Styl

Největší zájem je o květiny dlouhé 90 a 100 centimetrů, přičemž stále častěji je muži objednávají prostřednictvím e-shopu a nechávají ženě přímo doručit domů, a to včetně přiložené valentýnky.

Za květiny si ale letos všichni připlatí. Důvodem není jenom obvyklý růst cen květin během svátku zamilovaných, ale i vývoj cen energií.

Během Valentýna ceny obvykle rostou na dvojnásobek, ale i víc: záleží na druhu. „Nejvíce zdražují červené růže, například žluté nezdražují vůbec,“ říká Hemerle.

Zimní nárůst cen se přitom letos týká všech druhů, které k pěstování v Evropě potřebují teplo. „Například chryzantémy oproti loňsku zdražily pětinásobně,“ uvádí prodejce.

Někteří pěstitelé museli omezit teplotu ve svých sklenících, nebo zmenšit plochu, na které květiny pěstují, takže letos vyrostlo i méně květin.

Afričtí pěstitelé sice samotné květiny zdražovat nemuseli, nicméně velmi významně podražily ceny za mezinárodní dopravu, a to pro zákazníky s roční smlouvou až o dolar za přepravovaný kilogram.

Recepty plné afrodiziak, které zpestří večer plný vášně

Recepty

Překvapení, která udělají mužům radost nejen o Valentýnu

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej květin, Rozvoz květin

Reklama

Výběr článků

Načítám