Hlavní obsah

V Paříži konečně budou ženy smět nosit kalhoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ačkoli je Paříž už od nepaměti brána jako město módy a jeho obyvatelky jsou ženy s nesmírným šarmem a elegancí, platí zde již od 19. století zvláštní zákon. Už 210 let mají podle něj ženy v Paříži ženy zakázány nosit kalhoty. Naštěstí tento zákon nikdo nebere vážně.

Foto: Profimedia.cz

Carla Bruniová

Článek

Jinak by měla například problém manželka francouzského prezidenta Carla Bruniová, která má kalhoty jako jeden ze základů svého šatníku. A s ní i většina Pařížanek.

Směšný zákon z roku 1800 ženám v Paříži ukládá, že musí žádat policii o povolení, pokud si přejí "oblékat se jako muž". Deset poslanců nyní předložilo návrh zákona, který by tento kuriózní požadavek zrušil. Teoreticky je totiž v současnosti Paříž na ženy přísnější než mnohé islámské státy. "Je fundamentálně zastaralé a jasně špatné, že toto obskurní pravidlo stále ještě platí," řekl podle listu Metro poslanec Gerard Charasse.

Zmíněný zákon byl mírně liberalizován v roce 1892, kdy byly kalhoty povoleny, "pokud žena drží otěže", tedy v případě jízdy na koni. A v roce 1909 bylo nošení kalhot povoleno i ženám "na bicyklu nebo těm, které bicykl vedou za řídítka".

V roce 1969 pařížský starosta žádal o zrušení tohoto nesmyslného omezení, ale tehdy mu bylo řečeno, že by to bylo "nemoudré". Teď se už možná konečně časy změnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám