Hlavní obsah

V boji s vráskami je důležitá správná péče i prevence

Novinky, Dana Sokolová

Každá žena zvládá stárnutí jinak a ne jinak to je i s projevy stárnutí pleti - vráskami. Některé ženy se s nimi prostě smíří, jiné s nimi od středního věku bojují. Bohužel většina žen jen spoléhá na speciální krémy a zapomíná na to nejdůležitější, prevenci.

Článek

S věkem pleť postupně ztrácí svou hutnost a pevnost. Jako první se objevují jemné mimické vrásky v okolí očí, úst a mezi obočím. Proces stárnutí kůže lze v tomto stádiu ještě urychlit a to sluněním. Daní za opálení budou hlubší vrásky, drsnější pokožka a četnější pigmentové skvrny.

Krémy pomáhají

Přesto i tento proces lze ještě zastavit a stárnoucí kůži narušenou slunečním zářením pomocí speciálních krémů vyspravit. Potvrzuje to i nejnovější studie uveřejněná v prestižním odborném časopise British journal of dermatology.

Podle serveru Ulékaře.cz vědci testovali krém s obsahem all-trans retinových kyselin (látky strukturně blízké provitaminu A). Tyto látky snižují tvorbu metaloproteináz a dokáží tak opravit síť kolagenních vláken v kůži. Testovaný krém obsahoval dále extrakt z ženšenu, moruše a vlčího bobu.

Vědci nejprve odebrali vzorky kůže všem testovaným a posléze je nechali používat speciální krém na vrásky po dobu 12 dní. Poté vědci odebrali opět vzorek kůže a potvrdili vyšší výskyt vláken mezibuněčné hmoty, než před používáním krému.

Péče o celý organismus je nejdůležitější

Včasné používání správných kosmetických přípravků tedy může vývoj stárnutí pokožky oddálit a vrásky vyhladit. Ovšem stále platí pravidlo většiny odborníků na stárnutí. Správná životospráva, dostatek spánku, dostatečná hydratace organismu, ochrana pokožky před slunečním zářením a vyvarování se kouření a pobytu v zakouřených místnostech, jsou v prevenci vrásek prostě nejúčinnější.

Dále by ženy neměly zapomínat svou pleť pravidelně čistit a občas jí dopřát nějakou tu relaxační či hydratační masáž. Základem však vždy zůstane celková péče o celý organismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v boji s příznaky stárnutí

Stárnutí zvládá každý člověk jinak. Někdo si přibývající léta nepřipouští, jiný se s tím prostě smíří a další se stárnutím bojuje a to všemožnými prostředky....

Rozvod může urychlit stárnutí pleti

Pokud jste zažili rozvod, asi vás to nepřekvapí. Američtí vědci zjistili, že rozvod opravdu člověku přidá pár vrásek. Na váš vzhled má dokonce větší vliv než...

Výběr článků

Načítám