Hlavní obsah

Tetování aneb Občas se i hvězda sekne

Právo, Michal Mocek

Těžko říci, čím si to Ježíš zasloužil, ale nakonec skončil na levé noze americko-kanadské popové hvězdy Justina Biebera. Má tam trnovou korunu i svatozář, ale nic už to neznamená, stejně jako obrázek modlících se rukou, které „zdobí“ tutéž nohu.

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga a její dlouhý příruční citát v němčině.

Článek

První tetování – malý ptáček na levém boku – bylo prý pro zpěváka jakýmsi „přechodovým ritem“ od dětství k dospívání.

Pro jiné hvězdy, hvězdičky, komety, meteory či mlhoviny, které se okatě předvádějí s obrázky na kůži, je to asi jen další trend, kterého je třeba využít ke zviditelnění.

Ani ne dvacetiletý Bieber nasbíral takových obrázků už jedenáct – stejně jako další popová hvězdice Lady Gaga, která si svou první kérku pořídila ještě jako nezletilá na falešný průkaz. Pěvkyně ovšem dává přednost kytičkám nebo citátům.

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga

Neomezila se jen na lennonovské Dejte míru šanci – z neznámého důvodu si nechala na kůži zvěčnit i jakýsi německý výrok. Lze jen doufat, že pro inspiraci sáhla ke slavnému filozofovi Immanuelu Kantovi, který věnoval myšlence „věčného míru“ jeden ze svých spisů.

Beckhamův guláš

Mladíka i mladici ovšem snadno trumfne anglický fotbalista David Beckham. Neskončil u anděla strážného, svého oblíbeného čísla (sedmičky) a jména manželky v hindštině. Na jeho těle bychom našli i latinské citáty, třeba smělé prohlášení Perfectio in spiritu čili Dokonalost (spočívá) v duchu.

Foto: Profimedia.cz

Různá tetování zabírají nemalou část kůže anglického fotbalisty Davida Beckhama.

Ve volném čase Beckham zjevně funguje jako pochodující návěští pro lidové mudrosloví, neboť přímo na něm najdeme třeba čínské přísloví Smrt a život určují rozhodnutí, bohatství a slávu udělují nebesa nebo biblické Nezapomeň, co jsem tě učil, synu, v srdci opatruj, co jsem ti přikázal! To vše v sousedství andělů, křížů a nahé manželky.

Není divu, že o kusy jeho kůže se snadno podělí jak řecký bůžek lásky Érós vynášející na nebesa krásnou Psýché, tak Ježíš (prý s Beckhamovou tváří), vynášený z hrobu třemi andělíčky (fotbalistovými syny). Ve středověku, kdy se lidé nechávali zobrazovat raději v blízkosti Krista než na jeho místě, říkávali vzdělanci, že obraz je písmem pro chudé. Z Beckhamova „písma“ by měli pěkný guláš asi i tito intelektuálové.

Foto: Profimedia.cz

Tělo Justina Biebera nezdobí jen nějací Apačové – na lýtko si nechal vytetovat i Ježíše Krista, který tím zjevně trpí.

Tetování podlehl i „barbar Conan“, ovšem jen dočasně. Obrázky, kterých si loni povšimli fanoušci Arnolda Schwarzeneggera, mají na jeho těle zůstat jen do chvíle, než dokončí další akční film, volně inspirovaný detektivkou Deset malých černoušků od Agathy Christie.

Wino navždy!

Schwarzenegger se bude obrázků na kůži zbavovat určitě snáze než americká herečka Angelina Jolie, která si svého času nechala na rámě vytetovat nejen ošklivého draka, ale i jméno tehdejšího přítele. Protože to nebyl Brad Pitt, musela se ho později složitě zbavovat. Bylo to přece jen příliš viditelné – jméno i drak.

Podobně dopadl další herec, Johnny Depp. Když jeho vztah s kolegyní Winonou Ryderovou před lety vrcholil, nechal si na kůži zvěčnit nadšené Winona navždy. Pak ale vše skončilo jako obvykle a nezbývalo než „odtesat“ aspoň dvě písmena, aby to tak neřvalo. Zbylo „Wino navždy“, což v češtině vypadá sympaticky i navzdory dvojitému w a krátkému i. V angličtině to ovšem tak docela nevyzní, dokud tam není Wine.

Foto: Profimedia.cz

Angelině Jolie tetuje thajský mistr Sompong Kanphai na záda obrázek tygra. Tentokrát kvůli roli Lary Croft z filmové série Tomb Raider.

Zpěvačka Rihanna se zase stala obětí své francouzštiny. Rebelle fleur, které si nechala vytetovat, totiž neznamená „vzpurný květ“, jak chtěla, nýbrž spíše cosi jako „povstalec květ“. Francouzština obvykle klade přídavné jméno za podstatné jméno, ne před něj jako angličtina (nebo čeština). A tak měla i Rihanna co „popravovat“.

Tetovanou kůži měl i Ötzi

Tetování provází lidstvo od nepaměti – například proslulý neolitický muž Ötzi (asi 3300 př. n. l.) měl podle vědců na těle 57 různých obrazců.

Bylo rozšířeno i ve většině starověkých kultur – od Asie přes Střední a Blízký Východ, Egypt až po Středomoří. Kůži si zdobili i staří Germáni nebo Keltové. Starý zákon a později křesťanství tetování naopak odsuzovaly jako pohanský zvyk.

Mívalo duchovní, náboženský či společenský účel, ale stejně tak mohlo sloužit jen pro ozdobu.

V novověku ho v Evropě opět rozšířili v 18. století námořníci, kteří se inspirovali u domorodců v Tichomoří. Zlomem byly cesty objevitele Jamese Cooka do Jižního Pacifiku v letech 1766–1779.

(Zdroj: Wikipedie)

Všichni tři mohou aspoň pro útěchu dělat dlouhý nos na tetovacího nadšence Beckhama, který se s tou svojí hindštinou pěkně sekl: svou manželku Victorii si totiž v neznámém písmu zapsal jako Vihctorii. Nikdo už asi nezjistí, kolikrát mu to otloukla o hlavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Potetovaná Barbie šokovala svět

Barbie byla vždy představitelkou dokonalosti. Každá holčička toužila být krásná jako ona. Na trhu se ale objevila Barbie, která má kromě růžových vlasů, velmi...

Nové trendy v tetování: abstraktní linky

Upravený vzhled, nažehlená košile, typický manažer. První dojem, který vám vzápětí zboří změť černých křivolakých linek táhnoucích se Jakubovi zpod rukávů...

Výběr článků

Načítám