Hlavní obsah

Tanec jako emoční zážitek, který zlepšuje náladu, vztahy i fyzickou kondičku

Zuzana Musálková, Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V drtivé většině případů tancují lidé pro radost. Tanec je navíc prostě krásný ať už pro diváky, nebo pro tanečníky, o čemž ostatně svědčí i obrovská popularita televizní soutěže StarDance... když hvězdy tančí. Také nám ale pomáhá potkat se uvnitř nás samotných s našimi emocemi.

Foto: ČT - Mikuláš Křepelka

Tenistka Andrea Sestini Hlaváčková s tanečníkem Jakubem Necpálem v letošní StarDance.

Článek

Nejdřív suchá fakta: Podle neurologa Johna Krakauera patří koordinovaný pohyb s hudbou mezi podněty, které v našem mozku stimulují takzvaná „odměňovací centra“. Když tancujeme, naše tělo vylučuje hormony štěstí, jako jsou endorfin a dopamin, a spustí neurotransmitery, tedy přenašeče vzruchů, díky kterým zažíváme pocit vnitřní síly, bavíme se a jsme uvolnění.

Podle výsledků studie Columbijské univerzity se intenzita takového stavu ještě znásobí právě díky hudbě (ta na nás působí i sama o sobě) – pokud synchronizujeme naše pohyby s jejím rytmem, naše pozitivní pocity budou dvakrát silnější.

Je to naše potřeba

Je tedy jasné, že kombinace hudby a pohybu je pro nás jedinečná, vlastně jde o potřebu hýbat se do rytmu spojenou s pozitivním emočním zážitkem. Není divu, že napříč kulturami tanec souvisí hlavně s radostnými událostmi a oslavami, kde se lidé nechávají unášet hudbou a užívají si i pohledu na ostatní tančící.

Například i filmoví diváci často prožívají vzrušení, pokud se dívají na dobře nacvičenou a sestříhanou bojovou scénu nebo automobilovou honičku. Ty stejně jako taneční číslo často probíhají v určitém rytmu a podle Krakauera je to i proto, že se ke scénám přidává hudba.

Farářka Martina Viktorie Kopecká: Tanec do života patří stejně jako intimní vztahová sféra

Styl

„Je fakt, že hudba kultivuje vaše pohybové schopnosti tím, že vylepší načasování, koordinaci i rytmus.“ Hudba nám také pomáhá nevědomě předvídat pohyby, pokud sledujeme někoho, kdo se hýbe do rytmu.

Schopnost koordinovaného pohybu a schopnost předpovídat pohyb někoho jiného jsou přitom v přírodě velice užitečné nástroje k přežití.

Čím ještě prospívá?

  • Při intenzivním tanci jde vlastně o cvičení, kdy můžeme shazovat kila, tvarovat postavu, získávat fyzickou kondici, trénovat pružnost i koordinaci pohybů.
  • Má v sobě značný erotický náboj jak pro opačné pohlaví, tak pro tančícího. Pohyby v rytmu hudby pomáhají rozvoji tělesného vzrušení – zejména pro ženy má pohyb pánve i terapeutický význam (uvolňuje nežádoucí napětí v této oblasti a posiluje svaly, které jsou pro ženský organismus velmi důležité).
  • Mnoho lidí prostě baví a věnovat se věcem, které nás těší, má samo o sobě blahodárný účinek na snižování hladiny stresu, který běžně zažíváme. Tanec nás krásně uvolní.
  • Podle výsledků více studií mají tanečníci také lepší poznávací funkce jako je pozornost, schopnost koncentrace, pohotovost nebo rychlost zpracování informací.
  • Tanečník a psycholog Peter Lovett tvrdí, že tanec zlepšuje kreativní myšlení a čtení.
  • Pomáhá při určitých onemocněních. Studie Harvardské univerzity uvádí, že terapie založená na pohybu s hudbou zkvalitňuje život lidem s Parkinsonovou chorobou.
  • Je výborným podpůrným lékem při psychických nemocech, například při depresích.
  • Možná nejdůležitějším a okamžitým účinkem tance je, že nám vylepší náladu. Duševní nepohodu nám také pomůže zpracovat.

Emoční tělo

Pokud se potřebujeme vyrovnat s nějakou osobní zkušeností, s tím, co si přinášíme z rodiny, trápí nás třeba rozchod, rozvod, osobní krize, potřebujeme být sami sebou. To se učíme postupně.

„Těžké emoce, které jsme nebyli schopni zpracovat, nemizí, ale ukládají se a živí entitu, kterou například německý filozof Eckhart Tolle nazývá emočním tělem. Tanec je pohybově léčivou aktivitou, která nastolí vnitřní řád a přivede nás zpátky k sobě,“ doplňuje Marta Helingerová, psycholožka, která se věnuje orientálnímu tanci.

Marika Šoposká: Jsem věčně nespokojená tanečnice

Styl

Klíčem je podle ní i jiné vnímání času – to, že se ponoříme do přítomného okamžiku, při intenzivním tanci jsme tady a teď sami se sebou, se svým tělem. Pak může dojít k „vyčištění hlavy “, můžeme si uvědomit, že věci nějak dopadnou samy, nebo nám vytane zapadlá myšlenka, která nám pomůže s řešením.

Podle psycholožky představuje tanec zdroj pozitivních pocitů, které proudí skrze tělo do duše, a tím nám pomáhá jít životem.

Léčí vztahy

Tanec ovšem podle odborníků pomáhá nejen kondici, zdraví a psychice, ale také vztahům. Proč by tedy spolu měly tančit páry?

  • Zabijete nudu. To je ve vztahu velice důležité. Podle Americké psychologické asociace nuda značně poškozuje dlouhodobé vztahy a vede k velké nespokojenosti v partnerství.
  • Upevníte lásku. Při fyzickém kontaktu se uvolňují hormony, jako je oxytocin, díky němuž cítíme lásku a emoční spojení, takže po návštěvě plesu si můžete být blíž než po večeři v restauraci.
  • Začnete znovu randit. Jaká jiná společenská aktivita je tak sexy, plná flirtu a zábavná? Máte i důvod se hezky obléct a upravit.
  • Zážitky utužují vztahy víc než dárky. Podle psychologa Matthewa Killingswortha jsou lidé šťastnější daleko více díky zážitkům a prožitkům než kvůli věcem, které dostanou. V dobách nepohody a krize se často v mysli drží dobrých časů, které spolu zažili. Společný prožitek tance k nim rozhodně patří.
  • Naučíte se rozumět si beze slov. Při tanci se musejí lidé velice fyzicky vnímat. V párovém tanci nejčastěji jeden vede a druhý následuje. Následující musí být hodně pozorný, aby rychle pochopil, jakým směrem má udělat krok, kdy se zastavit a jakou udělat figuru. Ten, který vede, zase musí vnímat, kde jeho partner přesně je a v jaké pozici, aby mohl rozhodnout, jak bude tanec pokračovat.

Ranní fitness rutina, která zrychlí metabolismus a zároveň prospívá mozku

Zdraví

Ženy vs. muži

„Říká se, tancuj, jako by se nikdo nedíval, jenže lidé se často dívají a popravdě vaše pohyby posuzují,“ uvádí autorka rozvojové literatury Lydia Denworth.

A nejde čistě jen o estetický dojem ze souladu ladného pohybu a hudby, v pozadí je prastarý rozmnožovací pud. A zdá se, že ženy a muži podvědomě hodnotí na druhém pohlaví trochu odlišné věci.

  • Studie uvedená ve vědeckém magazínu Scientific Reports zkoumala, jaké ženy považují muži za dobré tanečnice. Pomocí počítačové grafiky vědci zajistili, aby na filmu byly od sebe ženy k nerozeznání. Muže, kteří film sledovali, nejvíce zaujaly tři druhy pohybu: schopnost vlnit boky do široka, asymetrické pohyby stehny a určitá schopnost asymetrie při pohybech paží (té ale nesmělo být až příliš).
  • Nejdůležitější byly boky a podle vedoucího studie Nicka Neava je za tím právě ženin potenciál k rozmnožování. „Dřívější výzkumy ukázaly, že ženský tanec je považován za atraktivnější během období jejich největší plodnosti. Například exotické tanečnice dostávají větší dýška v době ovulace.“ V té době mají ženy boky a pánev rozvolněné. Kvalita pohybů také může ukazovat na dobře zpevněné pánevní dno. Co se týká asymetrických pohybů, jde nejspíš o to, že je dobře vidět vyvinutá motorika.
  • U mužů, pro mnohé překvapivě, hraje při tanci velkou roli testosteron, hormon, který spojujeme s mužným a někdy až negativně maskulinním chováním. Podle výsledků několika studií prezentovaných Peterem Lovattem mají skvělí tanečníci i vysokou hladinu testosteronu. A muži s vysokou hladinou testosteronu jsou zároveň schopni při tanci nejlépe improvizovat.
  • Věda také naznačuje, že právě toto ženy ocení. V roce 2011 udělal Neavův tým jinou studii s názvem Mužské pohyby, kterých si ženy povšimnou. Pro ženy jsou u mužů klíčové delší pohyby krku a trupu a rychlejší pohyby pravého kolene – což nejspíš souvisí s tím, že 80 % populace je praváků. Dámy tak zřejmě hodnotí kvality, jako jsou zdraví, síla a množství energie muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám