Hlavní obsah

Svůj život zasvětila pomoci pacientům s Alzheimerovou chorobou. Je s nimi do poslední chvíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Jana Kudová pracuje v sociálních službách v Mostě, kde pečuje o pacienty s Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Přestože je její práce psychicky a fyzicky náročná, naplňuje ji dobrý pocit z toho, že může ostatním pomáhat. Za své pracovní úsilí byla letos nominována na cenu Anděl mezi zdravotníky.

Svůj život zasvětila pomoci pacientům s Alzheimerovou chorobouVideo: Novinky

 
Článek

Paní Jana o tomto povolání přemýšlela už v mladém věku, protože je podle svých slov člověk, který se rád stará o druhé a kterého to baví. „Měla jsem nemocnou babičku a dědu s alzheimerem, a to mě naplnilo v tom, že se budu starat o takové lidi,“ svěřila se Novinkám.

I když ji práce baví, je opravdu náročná. „Na psychiku je to velmi náročné, člověk si to nesmí brát domů,“ říká pečovatelka s tím, že i její maminka trpí Alzheimerovou chorobou, takže si pořádně neodpočine ani doma.

Terapeutičtí koně, psi i slepice pomáhají v domově pro seniory cítit se jako doma

Domácí

Někteří pacienti si uvědomují, že zapomínají, jiní nedokážou dojít do nějakého místa a vrátit se zpět. Paní Jana je jejich záchytným bodem. S pacienty tak často zůstává až do jejich poslední chvíle.

„Začátky byly velmi těžké, to člověk nemohl ani usnout bez toho, aniž by na to myslel,“ dodává.

Paní Jana pacienty drží za ruku a v poslední fázi jim pomáhá. Podle jejích slov je nejdůležitější pochopit, že pacienti jsou opravdu nemocní a je to pro ně spíše úleva.

Foto: archiv Jany Kudové

Jana Kudová dělá svou práci hlavně srdcem.

Bohužel v této oblasti zdravotnictví se potýkají s velkými personálními problémy.

„Určitě je nedostatek zaměstnanců v této sféře, člověk musí mít cit k lidem a pochopení, jinak to nelze dělat,“ doplňuje s tím, že je to dobrý pocit, když člověku pomůže.

Po náročné práci ráda tráví čas sama. „Nejradši jsem v tichu, sama a bez lidí. Potřebuju ticho a samotu,“ usmívá se čtyřicetiletá pečovatelka z Domova pro seniory Bavířská.

V 97 letech si poprvé zkusila herecké řemeslo. Na aktivní život má vlastní recept

Žena

Nominace na ocenění Anděl mezi zdravotníky je pro ni čest. „Někdo si všiml, že práci dělám dobře. Dělám ji od srdce a pro mě to znamená strašně moc,“ říká dojatě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám