Hlavní obsah

Švédy omrzel král, na trůně chtějí princeznu Victorii

Právo, Vladimír Plesník

K oslavám jubilea přichystali Švédové svému králi nepříjemný dárek. Většina obyvatel skandinávského království si podle průzkumů přeje, aby šestašedesátiletý Carl XVI. Gustaf složil z hlavy korunu a odešel do předčasného důchodu. Na trůně by mnohem raději viděli jeho dceru, pětatřicetiletou Victorii.

Foto: Profimedia.cz

Princeznu Victorii Švédové milují.

Článek

„Je naprosto zřejmé, co si národ přeje,“ komentoval pro deník Aftonbladet výsledky průzkumu Jon Andersson z agentury Sifo, která se Švédů na názor ptala. Z víc než tisícovky dotazovaných 60 procent odpovědělo, že monarcha by měl žezlo přepustit dceři. „To je poměrně vysoké číslo. A ačkoli je anketa pouze orientační, je to už potřetí za sebou, kdy se přibližně šest z deseti dotazovaných vyslovilo pro brzký odchod krále.

Především ženy přitom sázejí na princeznu Victorii: 67 procent žádá, aby se oblíbená králova dcera dočkala korunovace do deseti let, mezi muži si to myslí „jen“ každý druhý,“ podotkl Andersson.

Monarchova slabá obliba vrhá nepřehlédnutelné stíny na 40. výročí jeho nástupu na trůn, jež připadá na letošní září. Anketa prokázala, že podpora monarchie zůstává vysoká: 70 procent obyvatel ji chce udržet, jen 23 se vyslovilo pro odstranění.

Šok z knihy dodnes přetrvává

Kořeny nepříznivého náhledu na krále spočívají v pikantních detailech jeho neautorizovaného životopisu z roku 2010, jenž Švédům vyrazil dech. Vladaře líčí jako tajného návštěvníka vykřičených nočních klubů, dekadentních večírků s placenými společnicemi a přítele pochybných existencí z podsvětí.

Kniha Thomase Sjöberga (54), Deanne Rauscherové (52) a Tuve Meyerové (26) kromě jiného tvrdí, že i úředníci z ministerstva zahraničí museli královi při cestách do ciziny zařizovat návštěvy striptýzových barů, dokonce i na olympijských hrách v roce 1996, či dokonce dámské návštěvy na hotelový pokoj.

Padesát tisíc výtisků publikace Carl XVI. Gustaf - nechutný monarcha zmizelo z pultů během jediného dne. To se nepodařilo ani Stiegu Larssonovi, autoru bestsellerové trilogie Milenium.

Foto: Profimedia.cz

Švédský panovník navenek vystupuje jako uhlazený a decentní muž.

Trio autorů sbíralo informace ze „zasvěcených zdrojů“. Sjöberg, publicista seriózního listu Svenska Dagladet, poukazuje spíš než na monarchovy divoké sexuální výstřelky na bezpečnostní riziko.

„Pohyboval se v podivných klubech a lokálech. Stýkal se s lidmi v prostředí na hony vzdáleném tomu, v němž by se hlava státu měla zdržovat. Kdyby se tak snadno vydíratelným stal premiér, musel by okamžitě odstoupit,“ vysvětluje, proč porušil tabu a zveřejnil pikantní fakta z králova soukromí.

Když řádí tři mušketýři

Říkali si tři mušketýři. Carl Adam Lowenhaupt (65), králův přítel z dětství a investor, Andres Lettström (64), realitní magnát, a jeden z nejbohatších Švédů Aje Philipson (69) to uměli spolu s králem pořádně roztočit.

Patřily jim „pánské pondělky“ plné požitků - vybraného jídla a pití a především dámského doprovodu. Oblíbili si stockholmský klub Club Power, vlastněný srbským boxerem Millem Markovičem (57). Švédský tisk ho označuje za kmotra balkánské mafie nebo rovnou za pasáka. Přitom už v roce 1995 ho stockholmský soud potrestal za vydírání jeho prominentních zákazníků včetně tenisty Björna Borga.

Camilla Henemarková (46), usměvavá a energická zpěvačka švédské skupiny Army of Lovers, se s panovníkem seznámila na jednom „pánském pondělku“ v roce 1999. Tři roky mu plnila každičké přání a on se odvděčoval velkorysostí. Při divokých večírcích před ním tančila nahá na stole. „Ráda vyskočím na stůl. Miluju zábavu. Může to být i trochu lechtivé,“ rozpovídala se před novináři.

A dala k dobru, jak ji z královského zámku odvážela ochranka přikrytou dekou na sedadle královy limuzíny. „Vím, že teď budu nejnenáviděnější ženou ve Švédsku. Byla jsem královskou kurtizánou a byla jsem jí ráda,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Kurtizána

Na veřejnosti distingovaný a uhlazený panovník se choval jako zamilovaný studentík. Hnízdečko lásky si zřídil v honosném apartmá zařízeném jako harém tureckého paši, takže mu říkali Doupě Alibaby.

„Král a Camilla si často povídali o tom, že spolu utečou někam na tichomořský ostrov, tak jako Marlon Brando unikl na svůj atol Tetiaroa, a tam budou pojídat kokosové ořechy,“ uvádí kniha.

„Tehdy jsem pochopila, že ve Stockholmu nemají skutečnou moc politici, ale právě tito muži. Je to navoněná nóbl mafie,“ podotýká jedna z luxusních dívek na telefon.

V zemi se dokonce letos v červnu dostaly do oběhu falešné jednokorunové mince, na nichž je sice vyražena hlava Carla Gustafa, ale místo doprovodného textu „Švédský král“ se na nich objevila slova: „Náš král děvkař“.

Foto: Profimedia.cz

Navenek šťastná rodina při focení 1. ledna 2013 - Zleva: princ Carl Philip, princ Daniel, princezna Victoria s dcerou Estelle, královna Silvia, král Carl XVI Gustaf a princezna Madeleine.

Není proto divu, že se Švédové upínají k sympatické následnici trůnu, která se zatím jeví jako protiklad svého otce. Žije neokázale, aféry se jí důsledně vyhýbají. To však neznamená, že když na to přijde, že si nedokáže prosadit svou.

To platí především o sňatku - provdala se za nyní osmatřicetiletého Daniela Westlinga, svého trenéra z fitness centra. Zejména otec tehdy neskrýval rozladění, že se jejím vyvoleným nestal nikdo s modrou krví. Švédové ale oceňují její smysl pro rodinný život.

Čtyřicet let? Králi prý ulétly v mžiku…

Rostoucí zájem médií o monarchii ovšem Victorii, které se loni v únoru narodila dcera Estelle, zrovna milý není, jak si postěžovala v rozhovoru pro švédskou televizi SVT. „To se opravdu změnilo. Člověk si to bere k srdci, je to těžké. Ale celá léta jsem se učila některé věci si nepřipouštět.“ S manželem zdůraznili, že si zatím dokázali své soukromí uhlídat.

Carl XVI. Gustaf se ovšem zatím, zdá se, do důchodu nechystá. Spolu s královnou Silvií (68), která o svém manželství stále mlčí, zamýšlí od března navštívit všechny kraje země. „Čtyřicet let, to je opravdu bláznivé,“ svěřil se SVT. „Pro mnohé je to pořádně dlouhá doba, ale když si ty záležitosti prožijete na vlastní kůži, uletí v mžiku.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám