Hlavní obsah

Startuje Fashion Revolution Week. Upozorňuje na udržitelnost módního průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí odstartoval ve Zlíně Fashion Revolution Week. Festival udržitelné módy, který upozorňuje na negativní stránku módního průmyslu, nabízí návštěvníkům upcyklační workshopy, promítání dokumentů i přednášky o materiálech. Akce potrvá do soboty 29.dubna.

Foto: archiv Fashion Revolution Week

Ilustrační foto

Článek

„Během Fashion Revolution Weeku si prostřednictvím doprovodných aktivit připomínáme nutnost řešit udržitelnost v módním průmyslu. Produkce obchodních modelů fast fashion a ultra fast fashion stojí na vykořisťování lidských a přírodních zdrojů. Je nezbytnost to řešit,“ říká Zuzana Ryšavá, česká koordinátorka slow fashion hnutí Fashion Revolution.

Fashion Revolution je mezinárodní iniciativa, která vznikla v Londýně v reakci na zhroucení bangladéšské oděvní továrny Rana Plaza 24. dubna 2013. V troskách továrny zahynulo 1130 lidí a více než 2500 dalších bylo zraněno. Hlavním cílem Fashion Revolution je zvýšit ve společnosti povědomí o tom, jak funguje módní průmysl a jaké negativní dopady jeho fungování přináší.

Co je pomalá móda?

Historie pojmu pomalá móda je přitom poměrně krátká. V roce 2007 se o její definici zasadila Angličanka Kate Fletcherová z londýnského Centra pro udržitelnou módu. Popsala ji těmito slovy: „Pomalá móda je o navrhování, výrobě, spotřebě a lepším životě výrobku. Není založena na bázi času, ale kvality. Není opakem rychlé módy, je založena na odlišném přístupu, ve kterém si jsou designéři, podnikatelé, maloobchodníci a spotřebitelé více vědomi toho, jaké mají výrobky dopady na pracovníky, společnost a ekosystémy.“

Organizace rovněž usiluje o maximální možnou transparentnost dodavatelského řetězce oděvních značek, které prostřednictvím iniciativy #whomademyclothes vyzývá k tomu, aby odkryly svoje karty a ukázaly, že nemají co skrývat.

Udržitelnost, pomalá smrt rychlé módy

Styl

Udržitelnost v módním průmyslu

Výroba oblečení spotřebovává velké množství přírodních zdrojů a vytváří emise skleníkových plynů, které jsou zodpovědné za změnu klimatu. Podle OSN je módní průmysl celkově zodpovědný za 8–10 % celosvětových emisí – více než letecká a lodní doprava dohromady. Podle Světové banky by se celosvětový prodej oblečení mohl do roku 2030 zvýšit až o 65 procent.

V dodavatelských řetězcích módního průmyslu jsou pracující zaměstnáváni formou moderního otroctví.

„Fast fashion“ neboli rychlá móda se stává přežitkem a novým trendem se stává, alespoň podle pojmenování, její pravý opak, tedy móda pomalá – v originále „slow fashion“.

Ačkoliv se většina firem snaží zařadit mezi svůj sortiment i udržitelné kolekce, Ryšavá upozorňuje, že se může jednat i o tzv. greenwashing, tedy zastírání či ospravedlňování nepříznivých faktů za účelem zlepšení veřejného mínění.

„Je důležité se vzdělávat o těchto tématech a konat. Můžete například podepsat kampaň Good Clothes, Fair Pay a žádat tak skrz změnu evropské legislativy pro oděvní dělníky v dodavatelských řetězcích minimální, důstojnou mzdu,“ dodává Ryšavá.

Čeští návrháři, kteří se nebojí jít proti proudu

Styl

Nadčasová letní móda z dílen českých návrhářů

Styl

Reklama

Související témata:
Fashion Revolution Week

Výběr článků

Načítám