Hlavní obsah

Společenská etiketa ve světě moderních technologií

Novinky, bok

Současná doba se od časů například před padesáti či sto lety velmi liší. Lidé mají k dispozici neuvěřitelné množství moderních technologií, jejichž vývoj se neustále zrychluje. A nemění se jen technika. I společenská pravidla slušného chování dostála mnohých změn.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z moderních společenských pravidel? Mobil ke stolu rozhodně nepatří.

Článek

Nové technologie a slušné chování mají společného víc, než by se mohlo na první pohled zdát. I při užívání mobilů, tabletů či sociálních sítí totiž existují nepsaná pravidla, jak by se měl člověk chovat.

A tak jako dříve učili rodiče svého potomka, jak se hezky představit do telefonu při zvedání pevné telefonní linky, dnes nejspíš přikročí k tomu, jak se chovat na sociálních sítích. V návaznosti na to si mnozí lidé kladou otázku: „Když se vše mění tak rychle, jaká nová pravidla musíme učit naše potomky, aby to korespondovalo s dobou, ve které žijeme?

Nová pravidla etikety pro nové tisíciletí, která přišla společně s vývojem nových technologií, přinesl server Askmen.

Hlasitý odposlech 

Funkce hlasitého odposlechu je v současnosti k mání u celé řady chytrých telefonů. Jde o poměrně nevinnou funkci, která by ale měla být používána jen v určitých případech.

Pokud ji bude chtít někdo použít ve společnosti (v práci, v restauraci, metru), měl by nejprve člověka na druhém konci požádat o svolení. Jinak může jít o zásah do soukromí, který se příliš netoleruje ani v současné době.

Zpráva bez odpovědi 

Když píšete někomu zprávu na mobil, přes sociální síť nebo třeba e-mail, není nikde psáno, že dotyčný musí odpovědět ihned. Pokud se tak tedy nestane, neznamená to, že je něco špatně. Jen jednoduše nemá čas řešit danou věc ihned, nebo zrovna nechce. Není tak proto třeba ihned útočit, proč dotyčný neodpověděl, případně vyčítat nebo křičet.

Žádný mobil u stolu

Oběd s přítelem, večeře s rodiči, káva s kamarádkou. Je jedno, s kým se setkáme, novodobé nepsané pravidlo říká, že u stolu při večeři, obědě či jiných příležitostech by měl mobilní telefon zůstat elegantně ukryt (a ztišen) někde na dně kabelky.

Respektujte soukromí ostatních 

Výhodou moderních technologií, a nejen telefonů, je funkce focení nebo natáčení videí. Ta umožňuje lidem zaznamenat prakticky jakýkoli okamžik z jejich života. Při pořizování záznamů by ale rozhodně mělo být striktně respektováno soukromí ostatních lidí, kteří se náhodou „připletou” na fotku či do videa.

Vlastní soukromí 

Jedním z nejdůležitějších pravidel, která by pak měl v současné době dodržovat každý člověk, který více či méně využívá moderní technologie, je ochrana vlastního soukromí.

Je hezké se pochlubit kamarádům nebo i cizím lidem fotkami, například z dovolené či domácí oslavy, ale je třeba myslet na to, že ne všechno musí být všem veřejně přístupné.

Reklama

Související témata:

Související články

První dojem je při seznamování důležitý

Udělat dobrý dojem na někoho nového je nedílnou součástí života. Potýkáme se s tím v zaměstnání, při seznamování s novými kamarády i v partnerských vztazích....

Znalkyně etikety: Máme špatné vzory

Nemusíte být krásná, nemusíte se v daném okamžiku cítit zrovna nejlépe, ale můžete být opravdová dáma – nebo džentlmen – svým milým chováním. Tím, jak...

Výběr článků

Načítám