Hlavní obsah

Slavní, kteří vydělávají milióny i po smrti

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečně úspěšní umělci vydělali během svých kariér obrovské částky. Jejich smrtí však finanční žně zdaleka neskončily. Peníze z jejich slávy a umění se sypou často ještě víc i poté, co se navždy odebrali mezi múzy. Jména jako Michael Jackson, Elvis Presley nebo autor nesmrtelné trilogie Pán prstenů J. R. R. Tolkien jsou stále továrnami na peníze.

Foto: Profimedia.cz

Dlužil, kam se podíval, a musel dokonce prodat i svůj milovaný ranč Neverland. Od své smrti ale vydělal 320 miliónů dolarů.

Článek
Michael Jackson

Válcuje i konkurenci mezi živými

Nejvýkonnějším uměleckým nebožtíkem je bezkonkurenčně popová legenda Michael Jackson, který zemřel v červnu 2009. Od jeho smrti vydělali jeho příbuzní přes firmu Michael Jackson Estate, spravující jeho autorská práva, neuvěřitelných 310 miliónů dolarů. Jen od října 2009 do stejného měsíce loni to bylo 275 miliónů dolarů.

Je to o to zajímavější, že z žijících celebrit dokáže „králi popu“ konkurovat jen americká televizní moderátorka Oprah Winfreyová, která si za stejných 12 měsíců přišla na 315 miliónů dolarů.

Paradoxní je, že Jackson se v posledních letech před smrtí potýkal s citelným úbytkem fanoušků, a tím i příjmů. Náhlá smrt ale způsobila mezi příznivci popu doslova hysterii a vypukla horečka po všem, co s Jacksonem nějak souvisí.

„Smrt Michaela Jacksona opravdu zvýraznila - upřímně řečeno necitlivě - jakou hodnotu někdo má, když umře,“ potvrdil David Reeder, viceprezident společnosti Corbis’ GreenLight spravující posmrtná práva vědce Alberta Einsteina či herce Steva McQueena.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson

Vonět jako Jacksonova zahrada

Většinu pohádkových částek inkasují Jacksonovy tři děti a jeho matka Katherine, která je má ve výchově. Posmrtné honoráře plynou z prodeje nahrávek, licenčních práv, smluv na nové desky, videohry. Tučné zisky přinesl i koncertní film This Is It, jenž zachycuje umělcovy přípravy na neuskutečněné turné.

Zlí jazykové upozorňují, že ani veškeré posmrtné tantiémy zatím nestačí na asi půlmiliardu dolarů dluhů, jež rozhazovačná hvězda nasekala. Ukousnout z obří sumy má proto nově řada parfémů Jackson’s Tribute pro muže a Jackson’s Legend pro ženy, které na americký trh nedávno uvedl Francouz Franck Rouas. Ten se při hledání správné vůně pro fanoušky božského Michaela inspiroval květinami rostoucími na slavném zpěvákově kalifornském ranči Neverland.

„S otcem Michaela Joem Jacksonem jsme partneři 50 na 50, pokud jde o světový prodej a příjem z reklamy,“ potvrdil generální ředitel podniku.

Elvis Presley

Chtěli i nástroje z márnice

Rovnat se Jacksonovi může alespoň částečně jiný král, tentokrát ovšem rokenrolový - Elvis Presley. I v tomto případě se dukáty začaly sypat nejvíce po jeho smrti v roce 1977, protože jeho kult je silnější, než když žil. Ostatně - kdo ví, jak to s ním doopravdy je. Elvisovy nejvěrnější fandy o jeho smrti stejně nikdo nepřesvědčí…

Jen loni vydělal Elvis společnosti Elvis Presley Enterprises Inc. Elvis brutto 60 miliónů dolarů. Peníze se sypou ze vstupného do jeho někdejšího sídla Graceland v Memphisu, které ročně navštíví kolem miliónu lidí, a příjmů z autorských práv k jeho nahrávkám a suvenýrům.

Foto: Profimedia.cz

Elvisův Graceland každoročně navštíví milión lidí. Palác plný fotografií a kostýmů je provede celým životem krále rokenrolu.

Zpeněžit se daří takřka vše. Například v roce 2009 koupil v aukci neznámý nadšenec za 18 300 dolarů Elvisův pramínek vlasů. Pro srovnání - Jacksonovo černé sako se vydražilo za 225 tisíc dolarů a třpytivá rukavice dokonce za 350 tisíc dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Elvis Presley

Loni Elvisovi příznivci mobilizovali k plánované aukci nástrojů, které nabídl lapiduch z pohřební služby v Memphisu a jež byly údajně použity při přípravě těla idolu před pohřbem. Gumové rukavice, rtěnky a injekční stříkačky chtěla vydražit chicagská aukční síň Leslie Hindman Auctioneers. Zájem byl obrovský, davy koupěchtivých ale odradily informace, že nástroji pracovníci márnice nešlechtili božského Elvise, nýbrž jakéhosi obyčejného „smrtelníka“.

J. R. R. Tolkien

Soud o miliardy

Na konec trojky nejvýkonnějších „záhrobních penězovodů“ se loni zavěsil spisovatel J. R. R. Tolkien (1892-1973). Přitom když tento Angličan psal svého Hobita a trilogii Pán prstenů, jistě netušil, jaký se po jeho smrti strhne poprask. Z dobrodružství v bájné Středozemi se brzy stal celosvětový kult.

Foto: Profimedia.cz

Pán prstenů

V posledních letech zadul do plachet komerčního šílenství především zfilmovaný Pán prstenů. Po celém světě příznivci hrdinské fantasy, jak se tomuto žánru říká, zakládali fan kluby, které obchodníci čile zásobují nezbytnými doplňky světa a postav Středozemě, jako jsou malé figurky hrdinů, trička, kostýmy, mapy či počítačové hry.

Výmluvný je kasovní úspěch zfilmované trilogie: tři díly vydělaly v kinech a na prodeji DVD šest miliard dolarů. Tolkienovi dědici zažalovali studio New Line Cinema v únoru 2008 o částku, kterou jim studio údajně dlužilo jako podíl na tržbách z trilogie. Nakonec vše skončilo mimosoudní dohodou s tím, že největší prospěch poplyne britskému charitativnímu fondu The Tolkien Trust, jenž je správcem Tolkienovy pozůstalosti.

Foto: Profimedia.cz

Jen pro své děti psal původně knihy slavný Tolkien. Jistě ani netušil, že jednou bude jeho dílo vydělávat ročně 50 miliónů dolarů.

Tolkien dlouho po své smrti pomohl i majiteli jedné demoliční firmy z jižní Anglie, jenž dostal zakázku na zbourání domu slavného spisovatele ve městě Poole. Při vyklízení domu totiž nalezl pohlednici, již Tolkien kdysi dostal. Znalci její hodnotu ocenili na v přepočtu 7,4 miliónu korun.

Kolik za rok posmrtně vydělali
Hrubý příjem říjen 2009-říjen 2010
1. Michael Jackson (zpěvák) -  zemřel 2009275 miliónů dolarů
2. Elvis Presley (zpěvák) - zemřel 197760 miliónů dolarů
3. J. R. R. Tolkien (spisovatel) - zemřel 197350 miliónů dolarů
4. Charles Schulz (karikaturista příběhů Peanuts) - zemřel 200033 miliónů dolarů
5. John Lennon (hudebník) - zemřel 198017 miliónů dolarů
6. Stieg Larsson (spisovatel) - zemřel 200415 miliónů dolarů
7. Dr. Seuss (autor knih pro děti) - zemřel 199111 miliónů dolarů
8. Albert Einstein (vědec) - zemřel 195510 miliónů dolarů
9. George Steinbrenner (majitel baseballového klubu NY Yankees) - zemřel 20108 miliónů dolarů
10. Richard Rogers (skladatel) - zemřel 19797 miliónů dolarů
Zdroj: Forbes

Reklama

Související články

Ženy, kterým miliardy nespadly do klína

Topí se v miliardách, ale nedostaly je zadarmo - vydělaly si je samy a většinou začínaly od píky. Když v roce 2003 čínský magazín Hurun Report zařadil Wu...

Děti slavných jsou skvělým byznysem

Čtyřletá černovlasá okatá dívenka se poněkud strojeně usmívá do objektivu. Obuli ji do ručně šitých minilodiček za tři tisíce dolarů, oblékli do růžových šatů...

Výběr článků

Načítám