Hlavní obsah

Sandály s ponožkami? Módně out, ale po zdravotní stránce v pořádku

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzít si do sandálů ponožky, to většina žen a dívek považuje za nechutné, směšné a dokonce společensky trapné. Netuší však, že tím mohou chránit své zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Sandály a ponožky? Ze zdravotního hlediska určitě ano

Článek

Při zpracování kůže, z které se vyrábějí boty, používají totiž výrobci sloučeninu obsahující chrom. Užívá se pro její přípravu a stabilizaci. Chrom se v ní vyskytuje ve zdraví neškodné trojmocné formě. Ta se však může za určitých okolností změnit na šestimocnou, která je karcinogenní.

Přední český vědec, prof. Ing. Karel Kolomazník, DrSc., z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, nositel řady mezinárodních ocenění, přišel v rámci svých výzkumů na to, že v jistých případech může zmíněná chemikálie představovat riziko pro naše zdraví. Nejde o problém nijak přehnaně častý nebo dramatický, na druhou stranu by bylo chybou ho ignorovat a podceňovat.

Kdy stoupá riziko

Ke změně trojmocného chromu na šestimocný může dojít například tehdy, když boty ošetřujeme nejrůznějšími prostředky, třeba proti plísním, které obsahují oxidační činidlo. Ale třeba také za bouřky, kdy se v ovzduší zvýší koncentrace reaktivního ozónu, a i v některých dalších případech. Přes kůži se pak šestimocný chrom dostane do organismu.

Imunitní systém zdravého člověka si s ním obvykle dokáže bez problémů poradit a organismus ho pak vyloučí. Může se ale stát, že naše imunita nefunguje tak, jak by měla. Její reakce navíc někdy zhoršují různé zátěže, jako třeba stres, virové infekce typu chřipky, chronické choroby a tak dál. Za souhry několika nepříznivých okolností pak stoupá riziko, že se náš organismus nezbaví chromu tak, jak by měl, a to může ohrozit naše zdraví.

Ženy jsou víc ohroženy

„Šestimocný chrom zvyšuje hlavně nebezpečí rakoviny močového měchýře a močových cest, zejména pak u žen,“ upozorňuje profesor Kolomazník.

„U nich se navíc vyskytuje mnohem častěji než u mužů. Proto je zbytečné zvyšovat toto riziko ještě tím, že budou v létě chodit v nejrůznějších botách naboso. Obvykle totiž stačí jednoduchá věc, vzít si do bot ponožky. Nepředstavují bariéru všemocnou, ale určitě velice užitečnou. Podstatně sníží šanci nežádoucího chromu dostat se přes kůži do organismu.“

Nebezpečí na silnici

Nošení ponožek by doporučil i lidem, kteří si v asijské tržnici koupili boty, jež obsahují plasty nebo další podobné materiály. Obuv z běžných kamenných obchodů musí mít certifikáty, které garantují jejich zdravotní nezávadnost. Prodejci v tržnicích je však často obcházejí a obuv pak může obsahovat dráždivé nebo zdraví škodlivé látky. Člověka pak začnou trápit třeba ekzémy, které se obtížně léčí, nebo i jiné potíže.

Ponožky nás mohou chránit také v dalších případech. Profesor Kolomazník dělal se svým týmem analýzu zplodin z aut na frekventovaných silnicích. Řada z těchto zplodin je také karcinogenních. A určitě jste někdy viděli na vozovce černé čáry od gum, které vzniknou při hodně intenzívním brždění.

„Obsahují 40 různých sloučenin a 20 % z nich je silně rakovinotvorných,“ říká Karel Kolomazník. „To neznamená, že se projdete v otevřené obuvi po znečištěné vozovce a dostanete rakovinu. Takhle dramatická ta situace není. Představuje jenom zbytečnou zátěž a zbytečné riziko. Ponožka, kterou si vezmete do bot, vytvoří docela slušnou ochranu.“

Jak je to s chůzí naboso

„V poslední době se stává čím dál populárnější chůze na boso,“ říká profesor Kolomazník.

„Je nepochybně velice zdravá. Jenom bychom měli chodit bosi tam, kde nejezdí moc auta a nehrozí, že se nám přes kůži na plosku nohy dostanou do organismu zmíněné zdraví škodlivé látky.“

Reklama

Související témata:

Související články

Pohoda na špičce boty

Až na samém jihu Itálie, na špičce její boty, leží nádherná země s nedotčenou přírodou a nezaměnitelnou atmosférou. Na její západní straně najdete pláže...

Výběr článků

Načítám