Hlavní obsah

Pohoda na špičce boty

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Až na samém jihu Itálie, na špičce její boty, leží nádherná země s nedotčenou přírodou a nezaměnitelnou atmosférou. Na její západní straně najdete pláže s bílým pískem a průzračnými vodami Tyrhénského moře, na východní pak spíše kamenité pobřeží Jónského moře, porostlé vegetací.

Foto: shutterstock

Ilustrační foto.

Článek

Bohatství měřené plážemi

Tyrhénské pobřeží splňuje veškeré představy o dokonalosti pláží. Dlouhé a písečné pláže střídají bizarně tvarovaná skaliska, tyrkysová voda je čistá a teplá. Mimochodem – zdejší moře patří k nejčistším v Evropě. Jónské pobřeží má odlišný charakter ovlivněný východem a řeckými odkazy. Je delší a má kouzelné přírodní pláže. Vnitrozemí dominují antické památky, hory, lesy a národní parky – je to jedno z nejméně turistickým ruchem zasažených míst v Itálii, kde oceníte klid a pohodu. Navíc díky subtropickému klimatu jsou zde léta velmi teplá bez srážek a moře je prohřáté ještě počátkem listopadu.

Foto: shutterstock

Sicílie - Cefalu

Kalábrie je nádherná. V celém Středomoří plyne čas jinak než ve zbytku Evropy. Plyne mnohem pomaleji. Zde se nikam nespěchá, o pláž se tu často s nikým nemusíte dělit a voda je průzračná, čistá, nezkalená a příjemně prohřátá…

Kalábrie je bohatá. Její bohatství se ale neměří penězi a ekonomickou prosperitou. Bohatstvím jsou její pláže. Místo ukřičených prodavačů suvenýrů tu budete mít klid, místo kalné vody zase pohled skrze průzračnou hladinu až na dno. Jemný písek, stín borovic a k tomu zmrzlina-lanýž Tartufo, která vznikla právě zde.

Magická a posvátná zem

Srdcem Kalábrie – a bezesporu snad nejromantičtějším místem – je mys s magickou atmosférou – Capo Vaticano. Za příznivého počasí odtud dohlédnete i na Stromboli. Nedaleko leží historické městečko Tropea s kostelem Santa Maria dell’Isola, majestátně se tyčícím na skalnatém útesu hned nad pláží, s křivolakými uličkami, s paláci ze 17. století, františkánským klášterem či se středověkou normanskou katedrálou.

Foto: shutterstock

Kalábrie - Capo Vaticano

Na posvátném výběžku Capo Colonne stojí zbytky starověkého chrámu bohyně Héry ze 6. století před naším letopočtem – dochoval se zde i jeden z dórských sloupů. Bohyně Héra byla uctívána coby strážkyně přírody a ochránkyně domácích zvířat, mořeplavby, ale i ženského principu – ve všech jeho aspektech. K pokladům jejího chrámu náležel i sloup z ryzího zlata či podobizna krásné Heleny od malíře Zeuxia z roku 400 před naším letopočtem.

Gastronomické potěšení

Kalábrie se může pochlubit velmi rozmanitou a pikantní kuchyní. Ve zdejších chutích a vůních se mísí pevnina s mořem. Jsou silné a pronikavé, od pálivé vůně papriček až po sametově jemnou vůni medu z pomerančových květů, sladce cukrovou vůni cibule z městečka Tropea či bohaté aroma sýrů ze svahů Monte Poro.

Sardinie - Castelsardo

Nevynechte speciality z mořských plodů anebo cukrovinky, jejichž základem jsou datle, fíky, cedrát z oblasti Riviera dei Cedri, bergamot z oblasti Reggio Calabria, speciální oříškovo-čokoládovou zmrzlinu Tartufo di Pizzo nebo salám nduja.

Výlet za sopkami

Vyplujte na ostrovy Lipari, Vulcano a Stromboli a užijte si bezpočet nádherných výhledů na toto vulkanické souostroví. Největším z nich je ostrov Lipari s půvabným městečkem v řeckém stylu. Vulcano je známý pro své horké prameny a Římany býval považován za sídlo boha ohně.

Dominantou Stromboli je dosud aktivní stejnojmenná sopka – jedna z nejaktivnějších sopek světa. K té je vůbec nejlepší se vydat večer. Však si to představte: plavba lodí směrem k zapadajícímu slunci, pocit teplého vánku na kůži a blížící se sopečný ostrov. Odrazy měsíčního světla na šerem ztemnělé hladině moře a nad tím rudě bouřící vulkán…

Reklama

Výběr článků

Načítám