Hlavní obsah

Chcete začít běhat? Klíčem k úspěchu je chůze

Novinky, Filip Šára

Přejete si udělat něco pro své zdraví, vybudovat si lepší fyzickou kondici či se nějak sportovně odreagovat - a chcete začít běhat? A skutečně proto, že sami chcete, nikoli proto, že se z toho stala módní záležitost a běhá už prakticky každý včetně nemluvňat? Takové předsevzetí si jistě aspoň jednou za život dal každý. Nikdy není pozdě s běháním začít. Ale opatrně…

Foto: Profimedia.cz

Běh nám dává pocit svobody.

Článek

Nic se neobejde bez rizik. „Muži se často zraní, jelikož to přeženou,” varuje před přeceněním svých schopností bývalý olympijský běžec Jeff Galloway, fejetonista magazínu Runner World a autor Kompletního průvodce běháním pro ženy, který napsal se svou ženou Barbarou. „Ženy sice nemají tendenci tak tlačit na pilu, když s běháním začínají, ale protože mají nižší hustotu kostí, jsou náchylnější k únavovým zlomeninám,” dodává.

Server WebMD přináší příběh Američanky z Virginie Anny Brickhouseové, nyní 42leté profesorky a matky dvou chlapců. Běhala už jako -náctiletá. Když se však vrátila roku 2007 z tříměsíční cesty, zjistila, že je pro ni obtížné udržet se svou starou běžeckou skupinou krok. „Dostat se zpátky do původní formy byl nesnadný proces,” tvrdí. V začátcích se vyplatí sledovat tipy a radyzkušených sportovců.

Začít znovu

Vrátit se zpátky po pauze není snadné, i vrcholoví sportovci nutně potřebují pravidelný trénink. Zaměřte se nejprve na vaši stravu. Jakožto pohonný „benzín” pro vás může zafungovat, když zhruba osmkrát denně vypijete 30 ml nějakého vhodného nealkoholického nápoje – zabráníte tak dehydrataci. Půl hodiny před vyběhnutím si dejte malou svačinku obsahující cukr. Galloway doporučuje energetické tyčinky a nápoje.

Pokud na konci běhu lapáte po dechu, přehnali jste to.
Jeff Galloway, expert na běh

V současné době uběhne Anna Brickhouseová průměrně přes 30 kilometrů týdně. Toto pravidelné sportování ji jednak udržuje ve formě, jednak v neustálém kontaktu s přáteli. „Ženy mají tendenci se na běh lépe koncentrovat ve skupině,“ podotýká Jeff Galloway. Vše je samozřejmě individuální, spousta lidí běhá raději sama.

Běhat s někým dalším je ale motivace, hlavně pro trochu pokročilejší běžce, kteří se chtějí zlepšovat, zvlášť s někým, kdo je rychlejší než oni, jelikož je táhne dopředu. Rovněž to u někoho může fungovat tak, že se dotyčnému třeba moc nechce, ale druhý člověk ho k tomu pomyslně donutí. Nebo by ani jeden nešel běhat, ale když to má domluvené s tím druhým, tak ty boty zkrátka obuje a vyběhne.

Muži obvykle běhají na vlastní pěst. Galloway varuje, aby se příliš nadšeně do toho nevžili. „Pokud za posledních 20 let nepředvedli žádný pořádný sportovní výkon a najednou se rozhodnou běžet jako v 18 letech, předvedou doslova recept na katastrofu.”

Správný poměr běhu a chůze

Galloway pracuje s běžci všech úrovní i věkových kategorií. Učí techniku, která umožňuje tělu klidný přechod do nového druhu pohybu. Začínající běžec by měl běžet jen 5–10 sekund z každé minuty a zbytek času věnovat rychlé chůzi, aby si tělo na rychlost postupně zvykalo a rychle se neunavilo. Základ je to nepřepálit. Poměr běh/chůze průběžně posunujte, čímž se budou vaše svaly posilovat a klouby běhu lépe přizpůsobovat.

Nemusíte se obávat, že by ta počáteční většinová chůze pro vás nebyla dostatečným tréninkem – právě naopak. Je to ten nejlepší trénink a nemálo lidí je schopných se o půl roku později pokusit o maratón.

Běžecká pravidla

„Pokud na konci běhu lapáte po dechu, jednoduše jste to přehnali," říká Jeff Galloway. Důležité je se nezranit, přístup k běhu by neměl být splašený, ale rozvážný. Musíte se hlídat, co vás kupříkladu bolí.

Běh může přivodit hodně nepříjemné pocity i zranění, říká Galloway. Spoustu lidí to odradí a mají (většinou mylný) pocit, že zkrátka pro běh nejsou stvořeni. „Naopak jsou, jen je třeba přizpůsobovat poměr jejich běhu a chůze, dokud se necítí dobře.“

Ženy se nemusí vzdát svého oblíbeného běhání ani v období menopauzy či těhotenství, ale pochopitelně bude třeba si svůj režim upravit individuálním potřebám.

Lidé, kteří neběhají primárně kvůli zhubnutí či zlepšení fyzické kondice, ale prostě jen pro pocit z běhu, často tvrdí, že běh jim dává pocit svobody, ale k tomu pozitivnímu vždy samozřejmě dostanou i trochu negativního v podobě horka či únavy. Ale za ten pocit, když doběhnou, to bezesporu stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obliba běhání v Česku roste

Běh začíná být u nás sportem číslo jedna. Nejméně jednou za měsíc si jde zaběhat pětina populace. Jeho výhodou je, že jedince nijak nesvazuje, běhat se dá...

Výběr článků

Načítám