Hlavní obsah

Přineste triko, odneste si sukni. V Praze probíhá druhý ročník výměnného obchoďáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 7

Pražská holešovická tržnice se již podruhé proměnila v první udržitelný obchoďák v Česku. Ten funguje na principu výměny nepotřebných věcí za jiné kousky, které vám padnou do oka. Kromě oblečení se v hale 17 dají vyměnit třeba bytové doplňky, knihy či květiny. Akce se do Prahy vrátila již podruhé, loni návštěvníci na SWAP donesli přes 16 tun věcí.

Swap PragueVideo: Novinky

 
Článek

„Je to největší swap na světě. Funguje to tak, že přinesete to, co unesete. Věci, které nepoužíváte, už vám nejsou nebo už je doma nechcete, a náš tým to rozdělí,“ vysvětluje spoluzakladatelka Swap Prague Lucie Poubová.

Donesené věci tady ve speciální třídírně rozdělují podle barev a sortimentu. „Vy už si pak jen vyberete to, co uznáte za vhodné,“ doplňuje Lucie Poubová.

Foto: Novinky

SWAP Prague v holešovické tržnici.

Do třídírny můžete se svými věcmi vstupovat bez omezení a bezplatně, do samotného obchoďáku se pak platí vstupné. Jednodenní vstupenka stojí 220 korun, za třídenní vstup zaplatíte 550 a pětidenní vstupenka vyjde na 800 korun.

Přinést sem můžete přebytečné knihy, doplňky do domácnosti, sportovní potřeby, květiny nebo potřeby pro děti.

„Můžete vzít všechny členy rodiny, máme tady i dětský koutek, který je ve všední dny provozovaný dětskou půjčovnou oblečení a hraček. Je tady v provozu i česko-ukrajinský koutek,“ sdělila Novinkám spoluzakladatelka Kristýna Holubová.

„O akci jsem se dozvěděla ze sociálních sítí, a tak jsem doma posbírala všechny nepotřebné krámy a vyrazila jsem sem. Snad tady najdu i nějakou pěknou sukni,“ vysvětlila Novinkám jedna z návštěvnic.

Foto: Novinky

Už od rána do haly číslo 17 v Pražské tržnici chodily převážně ženy směňovat oblečení i obuv.

„Přišel jsem se podívat, protože to mám kousek od práce, a tak jsem si říkal, že sem hodím nějaké košile, které už nezapnu, a třeba najdu nějaké ve velikost XL,“ řekl s úsměvem jeden z mála mužských návštěvníků.

Pro muže je zde ale velmi omezený výběr. „Pro pány máme pouze tři štendry, ocenily bychom více mužských návštěvníků,“ sdělily pořadatelky.

Edukační doprovodný program

„Doprovodný program je hodně edukační. Můžete si tady vyzkoušet základy upcyklace, tím povýšíte věci, které byste třeba jinak vyhodili,“ vysvětlila Holubová. Zájemci si tak na akci během našeho natáčení vytvářeli třeba peněženky z krabic od mléka.

Na zájemce čekají také přednášky i interaktivní workshopy, ve kterých si osvojí praktické dovednosti pro více udržitelný, samostatný a lokální život. „Naučíte se základy výroby kombuchy i fermentace potravin a zjistíte, jak správně kompostovat, učíme tady i šít, což se v dnešní době může opravdu hodit,“ představila program Kristýna Holubová.

Foto: Novinky

V hale je i část určena přímo pro děti.

„Nebaví nás nákupáky“

Akce vznikla v loňském roce za účelem dát věcem druhou šanci. „Nás nebaví nákupáky, je tam blbá atmosféra, hudba. Nebaví nás tam ty věci. Tak pojďme swapovat a ve finále ušetříme hodně peněz a spoustu přírodních zdrojů,“ popsala Kristýna Holubová.

Akce se tak letos opakuje druhým rokem. „Šestnáct tun donesených věcí a masivní ohlas tisíců návštěvníků nás jasně přesvědčil, že má smysl akci pořádat – takové místo prostě v Česku chybí,“ vysvětlily zakladatelky akce.

Foto: Novinky

SWAP Prague probíhá až do 24. října.

Lucie s Kristýnou pořádají kromě tohoto udržitelného obchoďáku během roku i další, menší výměnné akce. „Na naše akce chodí návštěvníci většinou čtyřikrát do roka a průměrně si odnesou věci v celkové hodnotě 6000 Kč – to je desetkrát vyšší hodnota, než kolik zaplatí na vstupném na akce během roku. Za tímto číslem se skrývá i velká úspora výrobních zdrojů – několik stovek až tisíc litrů vody, ušetřená ropa za dopravu nebo výrobu polyesterových oděvů,“ vysvětlují.

„Chtěli bychom být do budoucna součástí podobného stálého projektu. Bavíme se s investory a chtěli bychom v budoucnu být součástí nějakého trvalého místa,“ uzavřela rozhovor Kristýna Holubová.

SWAP Prague je v hale číslo 17 v Holešovické tržnici otevřen až do pondělí 24. října, vždy mezi 11. a 19. hodinou.

Anketa

Chodíte na podobné výměnné akce?
Ano
12,2 %
Ne
87,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 377 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pražská tržnice

Reklama

Výběr článků

Načítám