Hlavní obsah

Přehnané požadavky a další šílenosti klientů plastických chirurgů

Novinky, Dana Sokolová

Nejrůznější módní výstřelky z pohledu změny fyzického vzhledu plastičtí chirurgové nemají příliš rádi. Mnohdy musí své klienty hodiny přemlouvat, aby od svých požadavků ustoupili, jelikož by jim hrozila nejen zdravotní rizika, ale v konečném důsledku by ani výsledný efekt nemusel být takový, jaký si vysnili. Navíc šance na návrat do počátečního stavu by byly minimální.

Foto: Profimedia.cz

Za přehnané považují lékaři i touhy po 800ml implantátech u štíhlých a přitom drobných žen.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější přání klientů, která jim čeští lékaři musí rozmlouvat.

1. Přehnané požadavky na velikost prsních implantátů – Dost často se stává, že do ordinací lékařů přijdou velmi štíhlé drobné ženy, které touží po větší velikosti ňader, ale až o šest velikostí. Požadují tedy implantáty o obsahu 800 ml. „Jednak by to vypadalo nehezky a pak také by hrozila zdravotní rizika. Jednalo by se o obrovskou zátěž pro svalový aparát, který není připraven na zátěž o dva kilogramy vyšší – zkuste si na prsa připevnit dvě PET lahve naplněné vodou. Navíc tím, že jsou ženy velmi štíhlé, tak je vidět ten kryt implantátů a kvůli gravitaci hrozí, že i brzy dojde k povislosti,” vysvětluje plastický chirurg MUDr. Karel Urban z kliniky Esthé.

2. Nepřiměřené očekávání od liposukce – Dost lidí žije v představě, že přijde na kliniku za svým lékařem se 120 kg a po liposukci odejde jako 60kilogramový jedinec. To je samozřejmě nesmysl. „V případě liposukce se jedná spíše o tvarování. Což se mnohým lidem špatně vysvětluje, a to zejména mužům, kteří jsou ochotni zaplatit cokoliv, jen aby jim lékaři odstranili pivní břicho, jenže to bohužel nejde, což daní muži nejsou ochotni vůbec přijmout,” dodává Urban.

3. Když 80leté ženy touží vypadat jako třicítky – Ani u nás nejsou výjimečné případy, že za chirurgy přijdou dámy ve vysokém věku s přáním zvětšení ňader či faceliftingu apod. Ani to bohužel ale není vždy možné. Jedná se o operativní řešení, při kterém je nutná celková anestezie, což by pro tyto ženy mohlo být velmi rizikové. Hrozí ale i kožní poškození a další rizika.

4. Přehnané očekávání psychického rázu – Čím dál častěji se stává, že za lékaři chodí lidé, kteří očekávají, že po operaci se jim komplet změní život. Např. se jim vrátí partner, začnou mít po všech stránkách úspěchy (nejen u opačného pohlaví, ale například i v zaměstnání) apod. „Operace mohou opravdu zvednout sebevědomí a vlít do krve novou energii, ale některé věci operace přinést nemůže, zvlášť co se týče partnerských vztahů,” upozorňuje Jan Měšťák, přednosta Kliniky plastické chirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v nemocnici v Praze Na Bulovce.

5. Vzhled podle hvězd – I Češi přicházejí za svými lékaři s obrázky, že chtějí vypadat podobně jako nejrůznější modelky, herečky, herci, zpěvačky, zpěváci.

„Není to tak dávno, kdy za mnou přišel pacient s fotkou zpěváka Justina Biebera a s požadavkem, že by chtěl vypadat jako on. Jen dodávám, že zatímco Justinovi je tuším 18, tomuto pánovi bylo zhruba 50 let. Pochopitelně jsem ho musel odmítnout,“ vzpomíná lékař z Perfect Clinic Lukáš Frajer.

6. Dysmorfofobie – Mezi nespokojeností s vlastním tělem a nezdravou posedlostí vlastním vzhledem je velmi tenká hranice. U nezdravých posedlostí krásou jde přitom vždy o zástupný problém. „I kdyby pro tohoto člověka lékaři udělali cokoliv, dotyčný se svým vzhledem nebude nikdy spokojený. Neustále bude podstupovat víc a víc operací, které mu stejně uspokojení nepřinesou. V těchto případech je téměř vždy nutná spolupráce s psychology či psychiatry,” vysvětluje Urban.

Další přání, která renomovaní lékaři odmítají
Trendy z filmového plátna – avataři, špičaté uši či další deformace vzhledu...
Pacientka si například přála do svého prsního implantátu dát popel z jejího zemřelého psa.  Ačkoliv ukládání věcí do implantátu ve světě není zcela výjimečné, čeští lékaři se tomu vyhýbají. Dokonce se prý ve světě uvažuje, že by se do implantátu vkládaly MP3 přehrávače či čipy jako paměťové karty apod.
Velký problém způsobují tetováže, kdy si lidé nechají na své tělo tetovat jména nebo obličeje partnerů. Přičemž čím větší tetování je, tím ho lze hůře odstranit, a to zejména z oblastí, jako je hrudník. Málokdo si uvědomuje, že i když dnes již lze tetování pomocí laserů nějak odstranit, tak to není levná záležitost a hrozí velké riziko jizev. Přitom nejsou výjimečné případy, kdy si klienti nechají odstranit tetování z jedné části těla a během okamžiku si nechají udělat nové tetování na jiné části těla.
S touhou po deformaci bradavek ženy mnohdy nechodí přímo za plastickými chirurgy, tyto procedury jsou spíše záležitostí kosmetických salónů. Za plastickými chirurgy chodí až ženy, které zatouží po návratu do původního stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám