Hlavní obsah

Porotce Roman Vaněk: Českou kuchyni je třeba konečně rehabilitovat

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho pichlavé poznámky posílaly v minulých týdnech domů účastníky televizní kuchařské soutěže Na nože! Ve skutečnosti je Roman Vaněk, majitel Pražského kulinářského institutu, milý společník, který české kuchyni zasvětil svůj současný život.

Článek

„V Na nože! jsem zjistil, jak se v televizi vyrábí realita. Vítěz soutěže musel působit na většinu diváků přinejmenším nesympaticky. Přitom je to dříč, kuchař, který se svému povolání plně věnuje,“ tvrdí s tím, že si ale také uvědomil, jak jeden amatér s otevřenýma očima a srdcem strčí do kapsy deset znuděných profesionálů.

„Bohužel, naše kuchyně zemřela za socialismu. Těch čtyřicet let znamenalo její klinickou smrt. Všechno se musíme zase učit. Teď přednáším dětem z kuchařských učňáků a ty mi třeba na dotaz, kdo se dá v historii označit za nejlepšího kuchaře, odpovídají – Zounar, Pohlreich nebo Jamie Oliver,“ svěřuje se muž, podle kterého držela česká kuchyně mezi válkami krok s tou světovou:

„Žádná surovina nebyla problém; chřest, ryby, raci, telecí. Vše bylo z tuzemska. Byli jsme také mnohem lepší zbožíznalci. Českou kuchyni je třeba konečně rehabilitovat!“

Zapomenuté poklady české kuchyně

A Vaněk sám nabízí recept, tedy hned několik receptů: „Sbírám meziválečné kuchařky, z toho období mám tak padesát tisíc receptů. Náš institut je začal točit na DVD pod titulem Zapomenuté poklady české kuchyně. Museli jsme je samozřejmě přeložit do moderní češtiny, aby tomu rozuměli i dnešní mladí lidé, aby podle toho uvařil i ten, kdo běžně spálí vodu.“

Zapomenuté poklady tak nabízejí recepty na tradiční jídla; např. zelňačku, vepřového vrabce se špenátem a chlupatými knedlíky, paštiku z kuřecích jater, kapra na modro, jablkovou žemlovku, švestkové knedlíky sypané mákem aj. Na obrazovce předvádí šéfkuchař kulinářského institutu Václav Frič přesný technický postup, přiložena je i tištěná varianta, včetně třeba babiččiných rad a tipů.

Recepty budou volně ke stažení i na webu institutu (www.prakul.cz). „Do června příštího roku by jich mělo být pět tisíc,“ ubezpečuje Roman Vaněk s tím, že horkou novinkou je i pět a půl hodin materiálu na DVD Pokrmy k rodinnému stolu, které připravuje Zdeněk Pohlreich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám